Puikus sprendimas netobuliems laikams – siekcijos istorija

Puikus sprendimas netobuliems laikams – siekcijos istorija

Šiandieniniai sieniniai elementai neprimena baldų, kurie karaliavo septintajame ir devintajame dešimtmečiuose. Tai visiškai kitokios struktūros nei tada, nors jų paskirtis ta pati. Dabar galite juoktis iš prastos spintelių kokybės, kurios sudaro visa baldu siena, bet tada tai buvo tikras hitas.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje ji buvo beveik kiekviename name ir bute - Siekcija. Tuo tarpu aplink ją išaugo daugybė legendų ir mitų. Tarp populiariausių jų yra nuomonė, kad šį baldą galima surinkti tik vieną kartą – vėlesni bandymai jį pertvarkyti baigsis subyrėjimu. Laimei, šiandieniniai dizainai yra daug elegantiškesni, išradingesni ir patvaresni. Reikia pripažinti, kad šiandien sieniniai elementai atrodo daug geriau nei anksčiau. Bet kaip tai prasidėjo?

Siekcija – idėja iš užsienio

Šiandien sunku pasakyti, ar siekcijų kūrėjai rėmėsi vakarietiškais sprendimais, ar ne. Kaip visi žino, XX amžiaus viduryje informacijos srautas tarp Vakarų ir Rytų šalių buvo labai sunkus. Tačiau faktas lieka faktu, kad pirmieji baldai, kuriuos galima laikyti siekcijų protėviu, buvo sukurti JAV ir Skandinavijoje.

ESU 421-C neskamba patraukliai, tiesa? Taip buvo pavadintas pirmasis baldų komplektas, kurį galima laikyti sieniniu bloku. Šio prototipo kūrėjai buvo Charlesas ir Ray'us Eamesas. Jų darbas buvo paprastų formų, konstrukcija, pagrįsta metaliniu rėmu, ir galimybė tarp laiptelių išdėstyti bet kokią spintelių ir lentynų konfigūraciją.

Deja, jų novatoriškas požiūris į interjero dizainą 1940-aisiais nesutiko amerikiečių, kurie po karo traumų tikėjosi prabangių ir individualizuotų baldų, susidomėjimo. Kitaip buvo Skandinavijoje, kur dizaineris Nilsas Strinningas pristatė panašią idėją, o skandinavai mėgo baldus, kurie prisitaikė prie gyventojų, o ne atvirkščiai. Strinningo baldai sulaukė didelio pasisekimo – jo idėja buvo lentynas ir spinteles montuoti ant metalinio karkaso. Kad kiekvienas galėtų tai pritaikyti sau. Taip buvo ir su lietuviška siekciją.

O prie Vyslos upės

Praėjo metai ir Lenkija pakilo iš pokario suirutės griuvėsių. Iš kaimo į miestus plūstelėjo žmonės, o valdžia, atsidūrusi ant gyventojų pertekliaus ribos, įdėjo daug pastangų statydama nedidelius butus. Trūko tik baldų. Ir tuo metu Kowalskių šeima įžengė į Lenkijos dizaino sceną. Bet ne tokie simboliniai tautiečiai, o susituokusi dizainerių pora – Czesław Kowalski ir Bogusława Michałowska-Kowalska.

Jų idėja sukurti sieninį bloką laimėjo daugelyje konkursų ir masinę gamybą pradėjo 1963 m. Dėl žaliavų trūkumo jų sprendimas buvo pagrįstas daugiausia medžio drožlių plokštėmis ir neturėjo metalinio rėmo. Tačiau idėja liko ta pati. Paprastas, erdvus baldas, kurį galima ribotai pritaikyti pagal Jūsų poreikius. Per keturiasdešimt metų buvo sukurta tiek daug skirtingų sieninių elementų, kad sunku juos visus išvardyti. Spintelės, lentynos, stiklinės vitrinos, vieta televizoriui, sulankstoma lova, ištraukiama lyginimo lenta ir t.t. Ir visi jie atrodė labai panašiai, dažniausiai skyrėsi tik lentų storiu ar raštu. faneros.

Siekcijos šiandien

Praėjusiame amžiuje Siekcija buvo turto ženklas, tačiau šiandien nusipirkti baldą nėra sunku. Pavyzdžiui, tiesiog eikite į „Abra Meble“ svetainę, pasirinkite įdomų asortimentą ir užsisakykite. Interjero dizaineriai mėgėjai taip pat gali rinktis iš kur kas didesnio nei anksčiau baldų pasirinkimo. Įrengdami svetainę galite naudoti spinteles, komodas, vitrinas ir daugybę kitų baldų. Niekas neapsiriboja sieniniais elementais, tačiau juos vis tiek galima rasti pasiūlyme. Tačiau jie atrodo visiškai kitaip nei anksčiau.

Tarp turimų modelių yra tik vienas, primenantis retro baldus. Ibiza siekcija, kaip ir anksčiau, savo paviršiumi užpildo praktiškai visą sieną. Žinoma, jis pagamintas visiškai nauju būdu, patvaresnis ir tikrai elegantiškesnis nei septintojo ir devintojo dešimtmečių sandūros baldai.

Tačiau didžioji dauguma dabar prieinamų siekcijų skiriasi nuo tolimų giminaičių. Didžiausias skirtumas yra tai, kad šiandien jie yra labiau erdvės, o ne baldų sienelės komplektai. Tai lengva suprasti pažvelgus, pavyzdžiui, į Rumbos modelį. Tai keturių nepriklausomų formų rinkinys, kurių kompoziciją kuriame patys. Tačiau nė vienoje konfigūracijoje baldai visiškai neuždengia sienos. Kai kuriuos iš jų gali reikėti, pavyzdžiui, pritvirtinti prie sienos.

Yra daugybė sienų elementų tipų. Kai kuriose „Abra Meble“ prekėse yra nedaug elementų, pavyzdžiui, ROCO, o kitose – visiškai priešingai. Amy sieninį bloką sudaro mažiausiai penkios spintelės ir šešios lentynos. O gal net daugiau. Be to, nepriklausomai nuo pasirinkto modelio, visada galite įsigyti LED apšvietimą.