Tai yra namų širdis – kaip išsirinkti tinkamą valgomojo stalą

Tai yra namų širdis – kaip išsirinkti tinkamą valgomojo stalą

Ten buvo surengta paskutinė vakarienė, o apvalus suvienijo narsaus Artūro vadovaujamus riterius. Žinoma, mes kalbame apie stalą, be kurio neįsivaizduojame išbaigto savo svetainės ir valgomojo interjero. Tai vienas seniausių ištakų baldas. Tačiau kokį stalą pasirinkti savo interjerui? Mes jums duosime patarimą!

Pirmieji šlifuoti stalai istorijoje, kurie buvo naudojami pietums, atsirado senovės Graikijoje apie VI ir IV amžių prieš Kristų. Stalai skiriasi priklausomai nuo pasaulio regiono, tačiau jie yra beveik visose kultūrose. Šiais laikais sunkiausias klausimas stalo kontekste – kaip jį išsirinkti interjerui ir kambariui. Kuo vadovautis? Ko ieškoti?

Stalo matmenys – į ką atkreipti dėmesį?

Ar stalo konstrukcija yra nereikšmingas dalykas? Niekas negali būti toliau nuo tiesos. pradžioje optimaliais šio baldo matmenimis pasirūpino vokiečių dailės ir amatų mokyklos – „Bauhaus“ architektai. Remdamiesi daugybe tyrimų (tuo metu labai novatoriškų), jie apskaičiavo, kokių matmenų turėtų būti idealus stalas.

Stalviršio aukštis turi būti apie 70 cm, o kiekvienam vartotojui turėtų likti apie 60 cm vietos rankoms. Atrodo paprasta, bet gudrybė yra paruošti ir padengti tokį stalą. Nesunku suprasti, kad esant aštuoniems žmonėms prie stalo, jis užims maždaug 12 kvadratinių metrų, o kiekvienoje pusėje reikia pridėti po metrą, kad galėtumėte lengvai jį apeiti.

Stalo pasirinkimas ir kambario dydis

Pasirinkimas gali būti pagrįstas įvairiais kriterijais. Žinoma, vienas dažniausiai atsižvelgiamų į kambario, kuriame bus stalas, dydis. Laimei, yra universalių patarimų, kurie padės prisijaukinti net mažiausią erdvę.

Jei turime palyginti mažą kambarį, iš tikrųjų turime dvi galimybes. Pirmoji – rinktis apvalų stalą, kuris optiškai padidins turimą erdvę. Tokie baldai bus, pavyzdžiui, "File" stalas, elegantiškas stalas su baltu MDF stalviršiu, paremtas milteliniu būdu dažytomis plieninėmis kojomis. Dėl to, kad kojos dedamos ne vertikaliai, o įstrižai, jos užtikrina didesnį stabilumą.

Ištraukiami stalai – puikus sprendimas įvairioms progoms

Antras būdas – įsigyti prailginamą stalą. Kasdieniniam naudojimui toks stalas yra sulankstomas ir neužima daug vietos, tačiau prireikus tiesiog išstumkite viduje paslėptą viršų, kad padidėtų erdvė indams. Šis būdingas baldas turi įmantriai suprojektuotas kojeles, kurios iki pusės įstrižai susilieja su grindimis ir vėl išsiskleidžia į šonus. Dėl to stalas suteikia patogią sėdėjimą visiems, net ir ant kampų sėdintiems žmonėms.

Apvalūs stalai iš Abra Meble

Platus stalų asortimentas parduotuvėje Abra Meble leidžia rinktis ir tarpinius sprendimus. Apvalus stalas, kurį taip pat galima prailginti? Kodėl gi ne? Tai populiarus „Moden 2“ stalas, kurį išskleidus gali sutalpinti iki šešių svečių. Jei mūsų interjeras modernus, galite išbandyti ekstravagantiškesnius sprendimus, t.y. apvalų stalą iš stiklo – Larry stalą. Apvalus viršus ne tik padidins interjerą, bet ir permatomas viršus padarys jį skaidriu. Puikus sprendimas nedideliam, bet šiuolaikiškam interjerui.

Taip pat galite pabandyti naudoti elipsės formos stalą, kurio paviršiaus plotas bus didesnis nei apvalaus stalo. Geras sprendimas bus Nespan stalas, kurio modernios linijos ir nugludinti elementai suteiks elegancijos bet kokiam interjerui. Bet galite rinktis ir Larol stalą, kurio stalviršis yra stiklinis. Renkantis apvalų stalą iš tikrųjų yra viena rizika. Šio baldo negalima statyti prie sienos, nes tada jis atrodo labai prastai. 

Stalai tradicionalistams

Tačiau jei galime pasigirti didesniu paviršiumi, stalo forma problemų mums neturėtų kelti. Jei valgomajame turime didelį plotą, kurį išnaudoti, turėtume rinktis stačiakampį stalą, o renkantis pirmiausia kreiptume dėmesį į tai, kaip jis dera prie esamų baldų.

Jei likę baldai ir valgomojo ar svetainės išdėstymas yra, pvz., kaimiško ar skandinaviško stiliaus, akcentuosime baldų stabilumą ir ilgaamžiškumą. Puikus tokio išdėstymo papildymas bus stalas Low, o įdomių, akį džiuginančių sprendimų gerbėjams - stalas Nemo 3. Abu baldai turi storas MDF plokščių viršūnes.

Kita vertus, jei norime, kad interjeras būtų išraiškingas, lengvas ir svajingas, turėtume išbandyti tokius baldus kaip „Neptun“ ar „Polis“, kurių plonos, lieknos kojelės ir beveik nematomos viršūnėlės sukuria nerealumo įspūdį.

Žinoma, modernūs stalai turi patikti ne visiems, todėl Abra Meble pasiūloje yra ir visiškai tradiciniai stalai. Tokie modeliai kaip Venera, Jupiteris ar Tomekas atliks savo vaidmenį ir tiks visur.

Prie stalo!