Kaip suprojektuoti drabužių spintos interjerą? Mes jums patarsime, į ką atkreipti dėmesį

Kaip suprojektuoti drabužių spintos interjerą? Mes jums patarsime, į ką atkreipti dėmesį

Pagal užsakymą pagamintos spintos yra puikus sprendimas žmonėms, kurie svajoja apie individualų drabužių spintą arba nori maksimaliai išnaudoti mažą erdvę. Modernių ir funkcionalių daiktų laikymo sistemų dėka galime sukurti įmontuojamos spintos dizainą, kuris puikiai atitiktų individualius pageidavimus ir buto ar namo dydį. Atsiminkime, kad baldai turi būti ne tik estetiškai pagaminti, bet ir ergonomiški. Erdvi drabužių spinta nebūtinai užima daug vietos – svarbu, kad dėl gerai apgalvoto turimos erdvės organizavimo joje tilps viskas, ko nenorėtume matyti akyse. Planuodami spintos interjerą atkreipkite dėmesį ir į švaros išlaikymo paprastumą bei kasdienio naudojimo patogumą.

Kaip suprojektuoti įmontuotą spintą be klaidų? Patariame

Pirmiausia išsirinkite tinkamą vietą drabužių spintai. Jei neturite atskiros patalpos, kurią planuojate naudoti kaip persirengimo kambarį, tai gali būti, pavyzdžiui, holas arba miegamasis. Atminkite, kad pagal užsakymą pagaminti baldai, skirtingai nei gatavi baldai, neturi būti standartinio dydžio ir formos. Nėra jokios priežasties nestatyti jo po laiptais ar palėpėje – tereikia gero dizaino įmontuojamos spintos ir patyrusio specialisto, kuris ją įgyvendins. Kam švaistyti erdvę, kai galite ją naudoti kaip patogią vietą drabužiams ir kt.?

Pagal individualų užsakymą pagaminta spinta turėtų būti pritaikyta prie patalpos dydžio. Mažame miegamajame geriausiai tiks diskretiškos spalvos spinta su veidrodžiu arba stumdomomis durimis. Taip atrodanti įmontuota spinta gali siekti net lubas, nes neužgoš interjero. Jei įmanoma, verta dėti palei trumpesnę sieną – taip optiškai pagerės kambario proporcijos.

Jei jau išsirinkote vietą įmontuotai spintai ir žinote jos dydį, pats laikas planuoti interjerą. Pirmiausia pagalvokite, ką norite jame laikyti ir kiek žmonių tuo naudosis. Jei namuose neturite kitų tokio tipo baldų, nepamirškite spintoje sukurti atskiros zonos buitinei technikai ir avalynei. Apsvarstykite, ar norite drabužius laikyti ant pakabų ar lentynų. Tik suvokus savo poreikius galima pradėti planuoti, kaip suprojektuoti pagal užsakymą pagamintos spintos interjerą, kad erdvė būtų išnaudota optimaliai.

Drabužių spintos gylis yra labai svarbus!

Spintos gylis yra labai svarbus ir neturėtų būti mažesnis nei 55-60 centimetrų. Iš ko tai kyla? Pačios pakabos yra mažiausiai 40 cm ilgio, todėl reikia nepamiršti vietos rankovėms. Jei renkamės seklesnį spintos vidų, geriau susilaikyti nuo kabančių drabužių joje arba atsižvelgti į tai, kad jie susiglamžys nuo trinties į duris. Nors miegamojo spintai pakanka 60 centimetrų, prieškambario spintos turėtų būti dar didesnio gylio (apie 70 cm), nes jose bus laikomi viršutiniai drabužiai, tokie kaip dideli paltai, žieminės striukės.

Rengiant spintos dizainą, verta rasti kompromisą tarp pageidaujamos talpos ir išlaikyti lengvą prieigą prie visų joje laikomų daiktų. Gilios spintos atveju puikus sprendimas – ne tik daugybė stalčių, bet ir ištraukiami krepšeliai bei lentynos, kurios leis nesunkiai rasti tai, ko ieškome. Savo ruožtu seklioms spintoms rekomenduojamos skersinės pakabos, t.y., jos ištraukiamos ant bėgelio, sumontuoto statmenai galinei sienai.

Strypai ir pakabos – gera alternatyva lentynoms?

Sunku įsivaizduoti spintos interjerą be pakabų. Juose saugome drabužius, kurie neturėtų būti susiglamžę, pavyzdžiui, sukneles, marškinius, švarkus ir kostiumus. Nusprendę jas užsidėti, tai galime padaryti iš karto, išėmę iš spintos, nesikišdami į lygintuvą.

Prieš montuodami strypus naujoje spintoje, pagalvokite, ar dažnai naudojame pakabinamą spintą ir koks yra ilgiausio jos elemento ilgis. Paprastai manoma, kad pirmoji juosta turi būti 160 centimetrų nuo žemės, tačiau nepamirškite atsižvelgti į savo ūgį. Jei neįperkame didelės spintos, verta virš pirmos meškerės (skirtos palaidinėms ir marškiniams) pastatyti kitą meškerę, išlaikant ne mažesnį kaip 80 cm atstumą. Papildomai galime naudoti neįprasto tipo pakabas, turinčias specialias skylutes kaklaraiščiams ar diržams laikyti. Kitas populiarus sprendimas – vadinamasis pantografas, t.y., aukštai pakabinamas, kilnojamas strypas, nuleidžiamas naudojant specialią rankeną.

Ką verta žinoti apie lentynas ir stalčius spintos viduje

Ne be reikalo manoma, kad spintos apačioje turėtų būti montuojami stalčiai ir ištraukiami skalbinių krepšeliai, o lentynas geriausia naudoti, jei jos yra akių lygyje. Jų plotis priklauso nuo individualių pageidavimų, tačiau jau paruoštose spintose jis paprastai yra 40–50 cm, o standartinis aukštis – 30–35 cm. Virš drabužių lentynų puikiai tiks šiek tiek didesnės lentynos patalynei ir rankšluosčiams, o pačiame viršuje verta pagalvoti apie erdvę, kuri atliks sandėliuko funkciją, kurioje bus laikomi sezoniniai drabužiai ir retai naudojami daiktai. Svarbu tai, kad viena lentyna neturėtų būti ilgesnė nei 100 centimetrų, nes esant per didelei apkrovai ji gali deformuotis. 

Bendras stalčių plotas (dažniausiai 20 cm aukščio) užima daug mažiau vietos spintoje nei lentynos, tačiau yra vienodai reikalingas patogiam smulkių drabužių ir kasdienių aksesuarų laikymui. Šiuo metu itin populiarūs modeliai su profiliuotu priekiu ir tyliu užsidarymo mechanizmu, taip pat tie, kurie išstumiami ir užsidaro lengvu paspaudimu. Jei nuspręstume turėti plačius stalčius, turėtume naudoti specialius įdėklus, kurie padės išvengti netvarkos.

Sužinokite apie kitas įmontuotos spintos erdvės organizavimo sistemas

Įdomi alternatyva stalčiams – ištraukiami krepšeliai, ažūriniai arba rotanginiai, kurių dėka mūsų drabužiai ir kita tekstilė bus nuolat vėdinama ir lengvai pasiekiami. Taip pat galite nuspręsti įsigyti pakabinamus tvarkykles, konteinerius ant ratukų ir uždengtas dėžes įmontuotai spintai, kurias prireikus nesunkiai išnešsite į lauką ar perkelsite į kitą vietą.

Daugelis žmonių nusprendžia prieškambaryje ar miegamojo spintoje skirti atskirą zoną batams, kad jie nesideformuotų ir nesibraižytų. Galimi variantai – kampuotos, ištraukiamos lentynos su atitinkamai profiliuotu priekiu ir dviejų lygių aukštakulnių konstrukcijos iš dviejų strypų, iš kurių aukštesnė skirta pakabinti kulniukus.

Prieškambario spintos viduje taip pat turėtų būti įrengtos atitinkamos buitinės technikos tvirtinimo sistemos, tokios kaip lygintuvas, dulkių siurblio vamzdelio laikiklis ir lyginimo lentos kabykla. Jei nuspręsime pasinaudoti šiomis patalpomis, atsižvelkite į tai kurdami pagal užsakymą pagamintos spintos interjerą.