Kaip atnaujinti kėdę? Patikrinkite!

Kaip atnaujinti kėdę? Patikrinkite!

Senų baldų atnaujinimas – puikus būdas sutaupyti pinigų ir suteikti interjerui nepakartojamo žavesio. Priešingai nei atrodo, norint pakeisti apmušalus, atnaujinti rėmą ir sumontuoti kėdę ar fotelį nereikia specialių įrankių ar specialių įgūdžių. Viskas, ko jums reikia, yra noro, „pasidaryk pats“ dvasios ir šiek tiek kantrybės. Kaip patiems surinkti kėdę su minimaliomis išlaidomis?

Kokias kėdes galima atnaujinti?

Prieš atsakydami į klausimą, kaip surinkti kėdę, pasvarstykime, kokias kėdes ar fotelius galime atnaujinti patys. Labiausiai atnaujinamos valgomojo kėdės – jos dažniausiai yra gana paprastos formos, o apmušalai tik ant sėdynės ir galbūt atlošo. Stačiakampiai ar ovalūs, aukšti ar žemi – juos visus galima atnaujinti patiems naudojant praktiškai kiekvienuose namuose esančius įrankius.

Dažniausiai susimąstome, ar atnaujinti ir kaip surinkti kėdę, kuri turi sentimentalią vertę mums ar mūsų namiškiams. Nenorime jų keisti naujais, tačiau bėgant metams atlošai ir sėdynės praranda patrauklią išvaizdą, išeina iš mados ar tiesiog pabosta.

Kėdes ir fotelius, pagamintus iš aukštos kokybės žaliavų, pvz., ąžuolo ar pušies masyvo, verta atnaujinti. Konstrukcija turėtų išlaikyti savo formą – išorinį sluoksnį galima šlifuoti ir perdažyti, tačiau paties rėmo pažeidimus ne visada pavyksta pataisyti.

Atnaujinti virtuvės stalai ir kėdės bei kiti baldai – ne tik taupymo būdas, bet ir išradingumo bei gero skonio sinonimas. Perrinkta kėdė yra ekologiška – užuot atsidūrusi šiukšliadėžėje, ji įgauna antrą gyvenimą ir ilgai tarnauja buityje. Štai kodėl verta rasti atsakymą į klausimą, kaip pačiam susirinkti kėdę savo namuose!

Pasiruošimas surinkti kėdę

Prieš pradedant galvoti, kaip surinkti kėdę, reikia ją... išardyti. Bet pirmiausia surinkime visus reikalingus įrankius ir medžiagas. Visų pirma, jums reikės naujos medžiagos kėdėms apmušti. Tai turi būti tvirtas apmušalų audinys – toks, kuris intensyviai naudojant nenusidėvėtų ar nepraras spalvos veikiamas įvairių kasdienių veiksnių.

Tam tikri reikalavimai gali iškilti jau atliekant darbus. Tai, be kita ko, apima: kempinė, iš kurios buvo pagaminta sėdynė. Jei mūsų kėdės vidus pažeistas, o kempinė sutrupėjusi ar suplyšusi, šiuos elementus teks įsigyti. Geriausia apmušalų kempinė yra ta, kurios tankis yra T30.

Norėdami apmušti kėdę, mums reikia:

  • mažas gabalėlis stiprios medžiagos
  • kempinės sėdynei užpildyti (pasirinktinai)
  • žirklės
  • replės
  • kryžminis arba tiesus atsuktuvas
  • plaktukas
  • segiklis (kūginis)
  • apmušalų vinys
  • apmušalų klijai (pasirinktinai)

Surinkę visus reikiamus elementus, pereikime prie atsakymo į klausimą, kaip surinkti kėdę.

Kaip išardyti kėdę?

Pirmiausia išardome atlošą ir sėdynę. Pabandykime gerai įsiminti esamų varžtų išdėstymą – taip per ilgai nereikės prisiminti, kaip kėdę vėl sudėti. Išmontuodami būkite atsargūs ir nepažeiskite, pvz., atsuktuvu.

Sėdynę, atlošą ir galbūt kitus apmuštus elementus reikia atsargiai nuimti nuo senų apmušalų. Tiesiog švelniai ištraukite dabartinės apmušalų medžiagos tvirtinimo detales. Tam verta naudoti, pavyzdžiui, atsuktuvą, reples ar kitą įrankį.

Prieš pradėdami galvoti, kaip kėdę vėl sudėti, įsitikinkime, kad rėmas yra kruopščiai nuvalytas. Jei jis yra geros būklės ir jo spalva mums vis dar tinka, mums nereikia medienos šlifuoti ir dažyti. Tačiau juos tikrai reikia kruopščiai nuplauti. Kėdė turi daug kampų ir įdubimų, kuriuos sulankstyti sunku išvalyti arba tiesiog metų metus neatėjo į galvą pasirūpinti gerai pasislėpusių elementų higiena.

Kaip atnaujinti kėdę?

Kad nekiltų per daug abejonių, kaip surinkti kėdę ir tinkamai uždėti naują apmušalą, naudokite nuimtą medžiagą. Jis pasitarnaus kaip šablonas norint iškirpti atitinkamą naujo audinio gabalą. Verta palikti 2 centimetrų paraštę, kad netyčia nepristigtume medžiagos naujam apmušalui.

Tada ant mūsų medžiagos užtepame nupjautą kempinės gabalėlį. Geriausia tai daryti ant grindų – iš pradžių dėkite medžiagą išorine puse žemyn, tada kempinę ir galiausiai sėdynę. Audinio kraštą reikia užlenkti į vidų, gana stipriai pritraukti, o tada pritvirtinti apmušalų vinimis ar kabėmis. Kaip sulankstyti kėdę, kad medžiaga ant jos pasiskirstytų tolygiai? Geriausia pradėti nuo visų keturių pusių, o tik tada lygiuoti kampuose. Uždengiame audinį persidengimo būdu, kad mūsų fotelis būtų tolygiai apmuštas iš visų pusių. Galiausiai žirklėmis nupjauname audinio perteklių.

Kaip surinkti kėdę?

Panašiai apmušame abatus. Tačiau šiuo atveju prieš išardant verta pasidomėti, kaip iš pradžių buvo pagaminta mūsų kėdė. Kai kuriuose modeliuose tam reikia pasiūti medžiagą tunelio pavidalu ir ištempti ant kėdės ar fotelio atlošo.

Valgomojo kėdės dažniausiai neturi porankių. Štai kodėl jie laikomi lengviausiai atnaujinamiais. Kaip sulankstyti kėdę su porankiais? Pavyzdžiui, sodo kėdės, pasukamos kėdės ar biuro foteliai ir kėdės? Metodas iš esmės yra identiškas. Galvodami, kaip sulankstyti tokio tipo sukamą kėdę ar fotelį, turime nepamiršti audinio tvirtinti ne iš keturių, o iš trijų pusių. Medžiagai siūti bus naudojama viena iš ilgesnių pusių, nukreiptų į kėdės sėdynę. Išsikišusią audinio dalį ištempiame, ištaisome nelygumus, susukame ir sutvirtiname vidurinėje dalyje, naudodami kūginę.

Kaip sulankstyti kėdę, kad kempinė nejudėtų po audiniu? Tiesiog naudokite purškiamus apmušalų klijus. Užpurkškite jo ant kempinės ir užtepkite ant sėdynės, atlošo arba porankių. Tačiau būkite atsargūs ir nenaudokite jo per daug. Priešingu atveju mūsų kėdė ar fotelis turės negražių dėmių.

Kad mūsų fotelis, pasukama kėdė ar įprasta valgomojo kėdė įgautų galutinę, naują formą, be abejo, turime iš naujo pritvirtinti rėmą. Kaip sumaniai sulankstyti kėdę nepažeidžiant gležnos medienos? Atkreipkime dėmesį į elementus, kuriuos anksčiau išmontavome (varžtus ir pan.) - jų dydį, plotį ir tt Kad kėdė įgautų tokį pat stabilumą kaip ir anksčiau, turėtume naudoti tuos pačius priedus.

Atnaujintų fotelių grožis

Atsakymas į klausimą, kaip sulankstyti kėdę ar fotelius, pasirodė gana paprastas. Žinoma, ne visus baldus bus vienodai lengva surinkti. Sukamosios kėdės apmušalai tikriausiai bus panašūs, tačiau konstrukcijos surinkimas dažnai būna kiek sudėtingesnis. Visai kaip dideli puošnios formos foteliai ar sėdimieji pufai. Taip pat turite atsižvelgti į tai, kad ne kiekvieną baldą galite surinkti patys.

Kaip surinkti minkštą kėdę? Ką daryti sudėtingos sėdynės konstrukcijos atveju? Jei nenorime niokoti savo mylimų baldų, galbūt verta šį darbą patikėti specialistui.

Taip pat galime atnaujinti sodo stalus ir daugybę kitų baldų namuose ir sode. Toks darbas teikia didelį pasitenkinimą ir leidžia labai ilgai mėgautis savo mylimo kėdės, fotelio, stalo ar kito baldo reginiu. Dabar, kai radome atsakymą į klausimą, kaip surinkti kėdę, kitus baldus bus taip pat lengva atnaujinti!