Vidaus durų dizainas ir apdaila – štai ką turėtumėte žinoti!

Vidaus durų dizainas ir apdaila – štai ką turėtumėte žinoti!

Vidaus durys – dekoro elementas, kuriam neskiriame daug dėmesio, tačiau jos išlieka pas mus ilgus metus, dažnai be didelių pokyčių. Jei turime apsispręsti, kokias duris pasirinkti, verta tai pasvarstyti giliau. Pasirinkimas lemia buto erdvės estetiką, bet ir patogumą naudotis kambariais, saugumą bei intymumo jausmą.

Kokias vidaus duris turėčiau pasirinkti?

Šiuolaikiniai interjero kūrimo metodai vadovaujasi derinimo principu. Retai keičiami ar atnaujinami elementai turi būti stilistiškai neutralūs ir geriausios kokybės.

Dizaineriai pataria suvienodinti langus, duris ir grindis mūsų interjeruose. Taip į Jūsų namus ar butą įnešime daugiau elegancijos ir ramybės.

Medžio masyvas arba klijuota mediena yra populiariausia medžiaga, naudojama vidaus durims gaminti. Šiuolaikinis sluoksnių klijavimas net kelis kartus padidina stiprumą ir atsparumą pažeidimams. Pušis, ąžuolas, raudonmedis, uosis ir bukas yra populiariausios medienos rūšys, naudojamos durų varčioms gaminti.

Taip pat labai populiarios lygios arba reljefinės medienos lentos:

  • medžio drožlių plokštės;
  • įprastos medienos plaušų plokštės;
  • MDF – vidutinio tankio medienos plaušų plokštė, gaunama apdirbant eglės arba pušies medienos plaušą;
  • HDF – labai kieta, didelio tankio medienos plaušų plokštė, pagaminta iš medžio drožlių. HDF plokščių tankis yra maždaug 50% didesnis nei medienos masyvo gaminių.

Durų paviršiaus apdaila

Apdailos būdas visų pirma priklauso nuo medžiagos tipo ir apdirbimo. Natūrali mediena dažnai paliekama tik iš anksto paruošta, kad klientas galėtų nuspręsti dėl galutinės išvaizdos. Vertinama medienos puošmena – grūdelių raštas ir natūrali spalva, todėl apdaila dažniausiai tik išryškina pirminę būklę ir apsaugo medžiagą nuo išorinių veiksnių.

Vidaus durys iš modernių lentų gali būti apdailintos dažais, laku, lukštu, laminatu ar natūraliu lukštu. Jų yra daugybė spalvų, taip pat imituojančių visų rūšių medieną, net ir egzotišką. Jos nedaug kuo skiriasi nuo tradicinių medinių durų.

Rinkdamiesi vidaus duris dažnai nesusimąstome apie techninių parametrų, tokių kaip garso izoliacija, patikrinimą. Tai didelė klaida. Verta iš anksto pagalvoti, kuriose patalpose reikalinga visiška garso izoliacija, o kuriose – tik pigesnio užpildo durys.

Parduotuvėje „Abra“ esančios vidaus durys užtikrina pakankamą garso izoliaciją kasdieniniam naudojimui. Jei dirbame namuose ir mėgstame tylą, arba paauglio kambario muzika aidi po visus namus, verta investuoti į karkasines duris su padidinta akustine izoliacija.

Saugumo sumetimais vonios kambaryje ir tualete pasirūpinkite, kad medinės arba modernios vidaus durys būtų su įpjovomis arba ventiliacijos angomis. Tai labai svarbu vartotojų saugumui.

Durų rankenos ir priedai

Dauguma vidaus durų kabinamos ant dviejų vyrių.Tai leidžia reguliuoti durų varčios pakabą staktos atžvilgiu. Daugelis įmonių siūlo vyrius, kurie niekada negirgžda.
Durų rankenos dažniausiai perkamos atskirai, kaip ir spyna. Vonios duryse vietoj tradicinių raktinių spynų naudojamos rankenėlės. Dažnai tokio tipo užsegimas turi apsaugos funkciją, leidžiančią atidaryti iš išorės. Tai padeda greitai patekti į kambarį iškilus problemoms.