Skandinaviško stiliaus virtuvė - kaip įrengti interjerą? 5 patarimai

Skandinaviško stiliaus virtuvė - kaip įrengti interjerą? 5 patarimai

Minimalistinis, orientuotas į paprastumą ir funkcionalumą, skandinaviškas stilius neišeina iš mados. Ypač patraukliai jis atrodo virtuvėje, kur švara, komfortas ir tvarkos pojūtis – tiek tiesiogine, tiek vizualine – yra ypač svarbūs. Sužinokite, kaip įrengti virtuvę skandinavišku stiliumi, ir pažiūrėkite nuotraukas – mūsų įkvėpimo šaltinius!

Skandinaviško stiliaus virtuvė. Baldai, dekoracijos ir papuošalai

Skandinaviškas stilius yra labai universalus – tokiu išdėstymu puikiai atrodo tiek erdvios, tiek mažos virtuvės. Pagrindinis skandinaviško stiliaus principas yra funkcionalumas – tad rinkitės paprastus šviesių spalvų virtuvės baldus. Čia primygtinai rekomenduojamos bet kokios gudrybės, naudojamos darbiniam paviršiui padidinti (pvz., iš po orkaitės išslystanti konditerinė lenta).

Pagrindinė skandinaviško stiliaus spalva yra balta. Balta virtuvė atrodo labai estetiškai. Šviesūs baldai optiškai apšviečia ir padidina interjerą. Nelieka jokių nereikalingų papuošimų – spintelių rankenos paprastos, dažniausiai pagamintos iš nerūdijančio plieno arba jų visai nėra. Lygūs fasadai pabrėžia vizualinį grynumą.

Minimalistinėje virtuvėje puikiai atrodo metalinės pakabos audiniams, metalinėms ar pintinėms indams, taip pat visų rūšių natūralioms medžiagoms – ypač medvilnei ir linui.

Skandinaviško stiliaus virtuvėje būtinai yra medinių elementų. Nebūtinai pagaminti iš medžio masyvo – sudarant biudžetą galima sėkmingai panaudoti, pavyzdžiui, medienos stiliumi laminuotus virtuvės stalviršius. Studijos interjeruose bei virtuvėse, sujungtose su valgomuoju ar svetaine, galima rasti ir žavingą medžio spalvos staliuką. Taip dekoruotose virtuvėse gali būti ir plytų primenančių elementų – sienų iš plytų stiliaus keramikos ir kt.

Skandinaviško stiliaus virtuvėje ne viskas turi būti balta ir medinė. Tiesą sakant, tokie susitarimai suteikia mums daug galimybių. Virtuvės baldai gali būti tamsesnės arba kontrastingos spalvos, pvz., balti virtuvės fasadai spintelėms ir juodi šonai. Puikiai atrodo ir modernūs sprendimai, jungiantys metalą ir stiklą. Jie suteikia interjerui elegancijos ir vizualiai apšviečia erdvę.

Viršutinės pakabinamos virtuvės spintelės dažnai turi stiklą ir vitrininius langus – šis sprendimas jau savaime yra dekoratyvinis elementas. Skandinaviško stiliaus virtuvė neturėtų būti pilna dekoracijų ir ornamentų. Tos, kurios atsiras, paremtos gamtos stichijomis - ryškus vazonas su intensyviai žaliuojančiu augalu gražiai papuoš ne tik palangę, bet ir stalviršį ar virtuvės stalą. Skandinaviškas stilius orientuotas į natūralumą, todėl rinkitės tikrus augalus. Dirbtiniai leidžiami išskirtinėmis aplinkybėmis, pvz., virtuvėje be lango.

Skandinaviška virtuvė gali turėti įdomią dekoraciją, kuri prieštarauja jos paprastumui, pvz., spalvingas paveikslas ant sienos ar puošnus vaisių dubuo. Tačiau apsiribokite vienu tokiu papildymu – jei jų bus daugiau, išdėstymas praras stilių ir minimalistinį žavesį.

Peržiūrėkite mūsų virtuvės įkvėpimus:

Jei norite sukomponuoti tobulai skandinavišką virtuvę, geras sprendimas bus jau paruošti gaminiai – virtuvės baldų komplektai. Sukurti interjero specialistų, jie leidžia sukurti stilingas ir funkcionalias kompozicijas. Priešingai nei atrodo, populiarūs skandinaviško stiliaus baldų komplektai nėra pasirinkimas tik didelėms erdvėms. Jie puikiai tiks ir mažesnėse patalpose – taip pat padidins jų funkcionalumą ir pristatys praktiškus sprendimus.

Skandinaviškas stilius – pagrindiniai bruožai

Minimalizmas, taupumas, griežtumas ir paprastumas – tai svarbiausi bruožai, išskiriantys skandinaviškas aranžuotes. Skandinaviško stiliaus virtuvė pasižymi retu apstatymu. Nedidelis virtuvės prietaisų skaičius suteikia vizualinį interjero lengvumą. Medinės ar stiklinės lentynos ir stelažai turi likti atviri – neuždarykite jų durelėmis.

Šis požiūris į išdėstymą geriausiai išnaudoja interjero, pavyzdžiui, virtuvės, funkcionalumą. Ne be reikalo skandinaviškas stilius yra populiarus tarp jaunų, užimtų žmonių, kurie turi mažai laiko rūpintis savo namais. Kruopštus daugelio virtuvės baldų ir kitų namų įrangos elementų valymas, dekoracijų pertvarkymas ir dekoratyvinių rankenų šveitimas – tikrai nepatraukli perspektyva šiuolaikiniam žmogui.

Tos pačios taisyklės galioja ir kitiems namų interjerams, žinoma, jei jie taip pat dekoruoti tokiu stiliumi. Tad rinkitės paprastus, funkcionalius baldus, natūralias spalvas, medinius aksesuarus, plytą – įkvėpimai, semiami iš gamtos, yra geriausias būdas skandinaviškam dekorui sukurti.

Skandinaviško stiliaus atmainos

Skandinavija, kaip žinome, yra keturios didelės šalys su panašiomis, nors iš pažiūros skirtingomis kultūromis. Per šimtmečius kiekvienas iš jų sukūrė savo interjero dizaino stilių.

Švedų virtuvė artimiausia „tipiniam“ skandinaviškam susitarimui – joje vyrauja baltos spalvos ir medžio elementai. Švedai orientuojasi į paprastumą ir net ekstremalų minimalizmą.

Danų virtuvė įgavo šiek tiek romantiškos atmosferos. Čia galite sau leisti šiek tiek daugiau dekoracijų ir žavingų medžiagų, pvz., su gėlių motyvais. Čia dominuoja subtilumas ir baltos spalvos.

Suomių virtuvė kiek kitokia: čia daugiau kontrastų. Pavyzdžiui, baltos virtuvės spintelės ar kriauklės spintelės puikiai atrodo su juodomis rankenomis arba apsuptos tamsių prietaisų ar dekoracijų. Suomiškas virtuvės dizainas kupinas geometrinių raštų, išlaikant skandinaviškam interjerui būdingą lengvumą ir gaivumą.

Skandinavijos spalvos

Skandinaviško stiliaus virtuvė – tai ne tik balti baldai ir mediena. Tai vieta visoms natūralioms spalvoms. Be tokių spalvų kaip ekru, dramblio kaulo ir smėlio spalvos, rasite ir pastelinių – mėlynos, rožinės ir net violetinės. Skandinaviškajai virtuvei būdingas pastelių „išbalinimas“. Toks išdėstymas įgauna originalumo ir tuo pačiu nepraranda savo šviečiamojo efekto.

Populiariose skandinaviškose virtuvėse taip pat yra daug medinių elementų. Prie šio stiliaus puikiai dera kontrastingi audiniai, pavyzdžiui, juodi arba tamsiai mėlyni audiniai, staltiesės ar užuolaidos. Žinoma, tokiu būdu dekoruotuose namuose visi audiniai yra visiškai natūralūs.

Eksperimentuojant su kontrastais ir aksesuarais, verta prisiminti, kad šiuolaikinės skandinaviškos virtuvės pirmiausia yra šviesus fonas ir kuo daugiau baltos spalvos. Sienos tokioje virtuvėje turi būti lygios ir matinės – be nereikalingų dekoracijų ar raštų. Tokiame interjere – nesvarbu, ar tai didelė virtuvė, ar virtuvėlė mažame studijos tipo apartamentuose – namiškiai įgauna tvarkos jausmą, o kartu ir komfortą bei vidinę ramybę.