Provanso stiliaus virtuvės aksesuarai

Provanso stiliaus virtuvės aksesuarai

Provanso stiliaus virtuvė – tai unikali vieta, kupina šilumos, jaukumo, funkcionalumo ir naudojimo patogumo. Dėl šios priežasties jis tampa vis populiaresnis, o su juo susijusios aranžuotės tampa vis dažnesnės net ir Lietuvoje. Provanso stilius džiugina unikaliomis spalvomis ir lengvu, bet elegantišku paprastumu.

Projektuojant tokias erdves svarbi apdaila, įranga ir priedai. Būtent pastarieji Provanso stiliaus virtuvei suteikia atitinkamą charakterį, todėl šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skirsime jiems. Kokius priedus turėtumėte pridėti prie virtuvės, kad pabrėžtumėte Provanso stilių? Ko reikėtų vengti ir kas turi būti įtraukta į tokią erdvę? Kokias spalvas rinktis, kokie raštai bus geriausi? Visa tai sužinosite iš mūsų straipsnio!

Kuchenne dodatki

Kas yra svarbiausia Provanso stiliuje?

Provanso stilius kilęs iš saulėtos pietryčių Prancūzijos, o tiksliau iš jos istorinės žemės – Provanso – nuo kurio stilius ir gavo savo pavadinimą. Šiame stiliuje svarbiausia šiluma, jaukumas, bet ir elegantiškas griežtumas bei paprastumas.

Provanso stiliumi dominuoja šviesios spalvos. Balta yra visur, kurios nuobodulį ir monotoniją sulaužo pastelinė žalia arba subtili, levandų violetinė. Taip pat yra nuorodų į priemiesčio rezidencijas, kurios dažnai sėmėsi įkvėpimo iš kaimo baldų. Virtuvės baldų komplektai dažnai gaminami iš medžio, todėl ant spintelių bus talpyklos su mediniais stalo įrankiais, o ant palangių – spalvinguose vazonuose augančios žolelės.

Provanso stilius virtuvėje sukuria unikalią šilumos ir jaukumo atmosferą, todėl Lietuvoj jis taip noriai naudojamas aranžuotėse. Provanso virtuvės elementai yra labai funkcionalūs ir patogūs naudoti, todėl stilius taip pat sulaukia daugybės šalininkų.

Provanso stiliaus aksesuarai turėtų pabrėžti visos kompozicijos grožį. Pažiūrėkite, kokie elementai bus svarbiausi.

Kokie priedai pabrėžia Provanso stilių?

Be dekoracijų Provanso stilius atrodytų tuščias ir monotoniškas, juolab kad Provanso virtuvės baldai dažniausiai būna balti. Todėl šviesius atspalvius verta laužyti aksesuarų spalvomis.

Puikiai tiks iš natūralaus medžio pagaminti elementai, nes puikiai matosi medienos spalva ir raštas. Tai gali būti stalo įrankių indai, kuriuose yra tik mediniai stalo įrankiai, mediniai indai ir krepšeliai vaisiams ar duonai, medinės maisto pakuotės. Šilta natūralaus medžio spalva padaro virtuvę jaukesnę ir maloniau joje leisti laiką.

Tekstilė taip pat yra įprastas Provanso stiliaus virtuvės aksesuaras. Šluostės spalvingos, ant jų dažnai nupiešti ar išsiuvinėti augaliniai motyvai. Staltiesės su levandų motyvu taip pat bus gražus elementas, pabrėžiantis Provanso stilių. Verta rinktis natūralios medvilnės ar lino audeklas.

Prie Provanso stiliaus tiks ir žolelės, pasodintos į vazonėlius, pastatytus ant palangės ar virtuvės spintelių. Šio tipo apdaila Provanso stiliui suteikia charakterį. Kad jūsų virtuvė visada prisipildytų nuostabių kvapų, verta rinktis stipriai kvepiančias žoleles, tokias kaip mėtos ir levandos.

Provanso stiliaus aksesuarai atlieka ypatingą vaidmenį. Jie stovi ant spintelių, palangių ir puošia kėdes bei stalus. Jie taip pat gali papuošti Provanso virtuvių sienas – kur dažnai priedai yra idiliški paveikslai ar grafika su levandų ar vaisių motyvais.

Dodatki w stylu prowansalskim

Kokios spalvos naudojamos Provanso virtuvės dizaine?

Provanso virtuvė – tai vieta, kur viešpatauja balta spalva. Vien balta spalva tikrai būtų nuobodi, todėl į išdėstymą įtraukiamos ir kitos spalvos. Ypač populiarus yra pastelinės žalios ir violetinės levandų atspalvių naudojimas.

Todėl šių atspalvių aksesuarai gali tapti Provanso virtuvės puošmena. Šių atspalvių tekstilė ypač tiks Provanso virtuvėje, tačiau spalvos gali atsirasti ir dekoratyviniuose vazonuose, užvalkaluose ar spalvinguose induose biriems produktams ir maistui.

Provanso stiliui labiau patinka pasteliniai atspalviai ir balta spalva, tačiau turintiems erdvias virtuves ir tikintiems naujovių rekomenduojame alyvuogių žalią ir tamsiai violetinę. Su šiomis spalvomis net ir labai smulkūs daiktai gali tapti Provanso virtuvės puošmena, nes intensyvi jų spalva išsiskirs įvairių baltos atspalvių fone.

Priedai – estetika ar funkcionalumas?

Įvairūs Provanso stiliaus elementai suteikia virtuvei funkcionalumo ir naudojimo patogumo. Provanso stiliuje puikiai tiks viskas, kas gražu, bet kartu ir praktiška. Provanso stiliaus bruožai reikalauja funkcionalumo.

Todėl jei norite įrengti Provanso virtuvę, rinkitės papildomas funkcijas atliekančius priedus. Šluostės pravers kiekvienoje virtuvėje, o iš žolelių vazonuose galėsite paruošti skanius patiekalus. Spalvoti ar mediniai indai yra geras būdas sumaniai organizuoti erdvę, o mediniai stalo įrankiai visada pravers gaminant maistą.

Tačiau tai nereiškia, kad klasikinėje Provanso virtuvėje neturi būti vien dekoratyvinių elementų. Tokios dekoracijos apima paveikslus ar dekoratyvines lėkštes, kurios Provanso virtuvei taip pat suteikia atitinkamą charakterį.

Dodatki estetyka czy funkcjonalność

Kiek aksesuarų reikėtų įdėti į mažą Provanso virtuvę?

Provanso virtuvė – jauki, bet ir ekonomiška vieta. Klasikinio Provanso stiliaus aksesuarų nėra daug, tai gana malonūs akcentai, o ne pagrindinė išdėstymo idėja. Provanso stiliui būdingas elegantiškas griežtumas ir patrauklus funkcionalizmas.

Provanso virtuvės baldai, ypač pagaminti iš natūralaus medžio, gali būti savaime tokių virtuvių puošmena. Kai baldai yra grioveliai ar faneruoti, reiktų mažiau aksesuarų, nes spintos bus dekoratyvesnės ir jų grožio dangstyti aksesuarais nėra prasmės.

Provanso virtuvė primena šiltas Prancūzijos kalvas. Provanso virtuvėje džiugina ir estetika, ir paprastumas, o kruopščiai parinkti aksesuarai tikrai padės sukurti unikala vieta.