Kiek vietos kėdei turėtų būti prie stalo? Patikrinkite

Kiek vietos kėdei turėtų būti prie stalo? Patikrinkite

Gerai suplanuota erdvė yra tokia, kurioje turima erdvė buvo optimaliai išnaudota, o tuo pat metu namų nariai gali ja naudotis patogiai. Tai iššūkis ypač mažų butų savininkams. Kiek vietos užima stalas su kėdėmis? Į šį klausimą verta atsakyti prieš įsigyjant baldus – didelis stalas ne visada yra praktiškas. Atraskite geriausius sprendimus įvairių dydžių interjerui!

Kiek vietos kėdei prie stalo?

Prie stalo turi būti vieta kiekvienam namų nariui. Pavyzdžiui, jei name gyvena 5 žmonės, turime rasti šiek tiek didesnį modernų valgomojo stalą! Perkant mažesnį baldą su keturiomis kėdėmis, tikintis, kad namiškiai neprieštaraus paeiliui valgyti, sukels tik problemų ir nepasitenkinimą. Kita vertus, įsigyti didelį stalą su daugybe kėdžių potencialiems svečiams taip pat nėra pati geriausia idėja – tokie svetainės baldai reikalauja daug laisvos vietos. Mažam valgomajam geriau rinktis prailginamą stalą.

Prostokątny stół w małym wnętrzu

Daroma prielaida, kad kiekvienam žmogui reikia 60 cm pločio kėdės. Be to, vienas žmogus prie stalo užima apie 40 cm gylio. Tačiau mažai erdvei geriau rinktis paprastas, modernias valgomojo kėdes. Jei norime didelių formų stalų, turime galvoti apie didesnį stalo paviršių.

Pagal gautus duomenis galime nesunkiai nuspręsti, kokį stalą ir kėdes pasirinkti. 4 asmenų šeimai reikalingas ne mažesnis kaip 120 cm ilgio ir ne mažesnis kaip 80 cm pločio stalas.

Kokį stalą ir kėdes rinktis valgomajame?

Be stalo ilgio ir pločio, reikia atsižvelgti ir į stalviršio aukštį. Jis turėtų būti apie 75 cm, o kėdės sėdynė turi būti 30 cm žemiau stalviršio, kad liktų pakankamai vietos kojoms. Renkantis stalą ir kėdes, reikia atsižvelgti ir į jų santykį vienas su kitu.

Paruošti komplektai yra geras sprendimas – stalas su kėdėmis iš tos pačios kolekcijos tikrai atrodys stilingai ir estetiškai. Jei mūsų valgomojo erdvė sujungta su virtuve, stalo ir kėdžių dizainas turėtų derėti su kitais įrangos elementais, pavyzdžiui, apatinėmis virtuvės spintelėmis. Jei tai jungiasi su svetainės interjeru – su jame esančiais baldais ir pan.

Stół i krzesła dopasowane designem do salonu

Alternatyva tradicinei kėdei yra taburetės, baro kėdės ir taburetės. Valgomojo ir virtuvės interjerus su tokiomis sėdynėmis skiriantis aukštas stalviršis puikiai tiks mažiems butams, kuriuose neužtenka vietos pasistatyti standartinio dydžio stalą.

Kiek vietos reikia stalui su kėdėmis?

Kai nustatome stalo matmenis ir kėdžių skaičių, laikas nustatyti, kiek vietos mums reikia šiems įrenginiams. Gana dažna žmonių, įrengiančių nedidelius interjerus, klaida – stalo krašto pastatymas išilgai sienos. Toks požiūris, matyt, skirtas sutaupyti vietos – kad patalpoje tilptų ir kiti baldai. Tačiau, pasirodo, taip sustatyti virtuvės stalai yra ne tik nepatogūs, bet ir vizualiai neišvaizdūs. Be to, prarandame daug vietos, kuria galėtų naudotis namų nariai.

Kad būtų patogu naudotis visiems, stalą reikia pastatyti taip, kad kiekvienoje pusėje būtų bent 70 cm laisvos vietos. Dėl to kiekvienas žmogus – nepriklausomai nuo amžiaus ir dydžio – galės laisvai naudotis kėdėmis ir svetaine.

Tarkime, kad svetainėje planuojame pastatyti kvadratinį stalą su 100 cm kraštais ir 4 kėdes. Šiuo atveju turime užtikrinti erdvės kvadratą, kurio kraštinės yra 240 cm. Tai atrodo daug vietos stalui, tačiau tai būtina interjero patogumui ir estetikai.

Stalai: stačiakampiai, kvadratiniai, apvalūs – kurį pasirinkti?

Parduotuvėse ir prekybos centruose esantys stalai skiriasi ne tik dizainu ir jiems gaminti panaudotomis medžiagomis, bet ir forma. Galime rinktis iš stačiakampių, kvadratinių ir apvalių baldų. Kokį stalą ir kėdes rinktis?

Stačiakampiai ir kvadratiniai stalai yra labiausiai reguliuojami – jie tinka net nedidelėms virtuvėms ir valgomiesiems. Jas galima sėkmingai įdėti, pavyzdžiui, į įdubą. Neprarandant vietos kėdėms judėti, stačiakampį stalą galima perkelti arčiau sienos. Šio tipo virtuvės baldai puikiai dera prie modernaus stiliaus interjero – tokiuose išdėstymuose pageidaujamos tiesios linijos ir aštrios briaunos.

Stół nowoczesny

Apvalūs stalai yra pasirinkimas didesniam kambariui. Jiems reikia daugiau vietos iš visų pusių. Tokio tipo gaminiai gerai neveikia įdubose. Tačiau jie puikiai atrodo kaip pagrindinis svetainės ar valgomojo taškas. Tačiau apvalus stalas ir kėdės turi daug privalumų – įneša į interjerą harmonijos ir lygybės pojūtį. Valgydami visus namiškius ir svečius matome vienodai gerai – tokiu atveju negalima kalbėti apie „geresnes“ ir „blogesnes“ vietas.

Stalas ir kėdės – pagrindinis ar antraeilis išdėstymo elementas?

Planuodami tinkamą vieta stalui, turite atsižvelgti ir į visą išdėstymą. Visų pirma, apsvarstykime, kas bus pagrindinis interjero dizaino elementas. Jei stalas su kėdėmis bus pagrindinis atskaitos taškas, atstumas nuo jo krašto iki kitų baldų turėtų būti šiek tiek padidintas. Šis sprendimas yra ne tik patogus, bet ir optimalus išdėstymo atžvilgiu.

Jei pagrindinis elementas yra kiti baldai, pvz., sofos ir svetainės sofos, stalą ir kėdes turime planuoti atsižvelgiant į juos. Norint nustatyti tinkamą vietą stalui, reikės nustatyti pakankamai didelį atstumą nuo pagrindinio taško.

Žinoma, taip pat reikia nepamiršti skirti ne tik vietos stalui, bet ir kitiems elementams – svetainės komodoms, virtuvės baldų komplektams ir pan.. Verta vadovautis minimalizmo principu – geriau rinktis mažiau. daiktai ar mažesnių matmenų, kurie bus patogūs ir praktiški, o ne užgriozdins interjerą nereikalingais elementais. Taip įrengtas butas tikrai bus funkcionalus ir stilingas!