Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis vidaus duris?

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis vidaus duris?

Išsirinkti tinkamas vidaus duris butui ar namui nėra lengvas sprendimas. Kambario durų funkcionalumas palengvina gyvenimą ir leidžia išlaikyti komfortą naudojant atskiras patalpas. Rinkdamiesi vidaus duris nepamirškite, kad jos taip pat yra svarbus dizaino elementas. Be jų atliekamos funkcijos, jie turėtų pabrėžti ir papildyti viso išdėstymo išvaizdą.

Vidaus durys skiriasi varstymo būdu, medžiaga, konstrukcija, dekorais, naudojamu stiklu, briaunos profiliu, faneruotėmis, matmenimis ir papildomais priedais. Kaip matote, durų pasirinkimas gali būti didžiulis – į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant svajonių vidaus duris? Mes suteikiame jums užuominą!

Kokių tipų vidaus durys yra?

Durų atidarymo būdas turi būti apgalvotas pačioje pradžioje. Šis pasirinkimas leis jums nuspręsti dėl durų išvaizdos tolesniuose žingsniuose. Populiariausios yra trijų tipų kambarių durys, turinčios skirtingas dekoratyvines ir funkcines vertes.

Varstomos durys - su viena durų varčia arba dviem durų varčiomis

Tai dažniausiai pasirenkamos kambarių durys. Jie tinka kambariams daugiabučiuose ir namuose. Vidaus durų varčios paprastai būna 70–80 cm pločio, nors yra ir 60 cm pločio modelių. Tačiau atminkite, kad dėl per mažos durų angos ateityje gali būti daug sunkiau perkelti įrangą ir baldus. Perkant vidaus duris, jų dydį daugiausia lemia durų angos plotis. Tai svarbu, kai keičiate duris renovacijos metu, nes statybos etape galite pasirinkti bet kokį plotį.

Stumdomos durys

Šiuolaikiniam interjerui vis dažniau pasirenkamos durys ant specialių bėgelių. Jie niekaip neriboja erdvės prieš pat durų įdubą, todėl puikiai tiks mažoms patalpoms su ribota erdve. Galima rinktis, kaip ir varstomų durų atveju, rinkoje yra vienvėrės ir dvivėrės stumdomos kambario durys. Dviejų lapų modeliai gali būti iki 240 cm pločio. Stumdomos durys – sprendimas, kuris puikiai tiks valgomuosiuose, svetainėse, sandėliukuose ir biuruose. Šiuo metu tokių durų kainos yra gana didelės, tačiau kaina pirmiausia priklauso nuo naudojamų medžiagų tipo, jų dydžio ir apdailos būdo.

Akordeono durys

Jie susideda iš kelių sujungtų elementų, kurie viršutinėje dalyje yra pritvirtinti prie bėgio, kuriuo jie juda. Akordeono durų varčios neužima daug vietos, todėl puikiai tiks mažoms patalpoms su ribota erdve. Vienintelis apribojimas čia yra durų angos plotis. Atminkite, kad sulankstomos durys siaurina praėjimą, todėl jas reikėtų rinktis tik platesnėms durų angoms.

Durų staktos

Durų stakta yra konstrukcinė durų dalis, prie kurios tvirtinama durų varčia. Yra dviejų tipų durų staktos – fiksuotos ir reguliuojamos. Fiksuotas durų rėmas yra paprastas modelis, naudojamas, kai sienelės storis yra apie 6-10 cm. Juose nėra maskavimo juostų, todėl juostelės ir ketvirčiai naudojami durų staktų prijungimui prie sienos, kad jos būtų paslėptos. Reguliuojamos durų staktos yra universalios ir daug lengviau montuojamos nei stacionarios. Jas galima lengvai pritaikyti net prie neįprasto sienelių storio.

Vidaus durys su įlaidų ar be

Varstomos durys galimos kaip su grioveliais arba be griovių. Pagrindai turi išpjovas kraštuose, padidinančius paviršiaus plotą, kuris prilimpa prie durų staktos. Tarp durų varčios ir staktos yra tipiškas durų tarpas ir matomi vyriai. Uždarytos durys be griovelių sudaro vieną plokštumą su durų stakta varstymo pusėje, o vyriai nesimato. Taip pat galite rinktis modelius su paslėpta durų stakta.

Į kurią pusę turėtų atsidaryti durys?

Durų atidarymo kryptis visų pirma priklauso nuo patalpos išplanavimo. Jei vyriai yra kairėje pusėje, o durys atsidaro pagal laikrodžio rodyklę, sakoma, kad tai kairiosios durys. Kai jie yra dešinėje pusėje ir durys atsidaro prieš laikrodžio rodyklę, tai yra dešinės durys. Katilinių, vonios kambario ir tualeto durys saugumo sumetimais turi atsidaryti į išorę. Kituose kambariuose taip atidarius duris gali būti sunku judėti namuose, todėl tam reikia skirti ypatingą dėmesį.

Kambario durų medžiaga

Vidaus durų medžiaga gali turėti didelės įtakos interjero dizainui.

Medinės vidaus durys – jos tiks prie bet kokios komplektacijos, nepaisant jos stiliaus. Jie, kaip ir medinės durų staktos, pasižymi ilgaamžiškumu ir atsparumu mechaniniams pažeidimams. Medines duris taip pat lengva išlaikyti švarias. Dažniausiai jų gamybai naudojama medžio masyva arba klijuota mediena – dažniausiai pušis, bukas, ąžuolas ar raudonmedis. Sunkios medinės durys turi remtis ant trijų vyrių.

Į medieną panašios durys – dažniausiai gaminamos iš MDF arba HDF plokštės. Jie yra atsparūs mechaniniams pažeidimams, kieti ir nesikreipia. Dėl didelio spalvų, dekoracijų ir faktūrų pasirinkimo labai populiarios medį primenančios durų varčios iš MDF.

Grūdinto stiklo durys – stiklinės durys populiarėja, jas vis dažniau renkasi vartotojai, nes efektyviai apšviečia interjerą ir vizualiai jį padidina. Durų varčia gali būti skaidri, tonuota arba matinė. Tačiau atminkite, kad stiklinės durys greitai išsipurvina.

Plastikinės durys – dažniausiai akordeono arba stumdomos. Jie pigūs, atsparūs nešvarumams ir lengvi, tačiau neatsparūs pažeidimams ir lengvai sunaikinami.

Durys, pagamintos tiek iš medžio, tiek iš MDF, gali būti plokštės arba skydinės konstrukcijos. Plokštinių durų atveju durų viduje yra medžio drožlių plokštė arba užpildas su vadinamąja korio struktūra. Skydinės durų konstrukcijos turi elementus, pagamintus iš į medieną panašių medžiagų, pritvirtintų prie medinės durų staktos. Dėl plokščių konstrukcijos jie tampa lengvesni, o aiškiai matomos plokštės suteikia dekoratyvumo.

Madingos vidaus durys

Klasikinės baltos arba universalios spalvos su matomais medienos raštais durų varčios jau seniai buvo madingiausios. Taip pat vis dažniau pasirenkamos vienos arba dvivėrės stiklinės durys arba padengtos bet kokios spalvos laku, pvz., juodu. Vis dar populiarus vidaus durų įstiklinimas, kuris apšviečia patalpas. Jie ypač puikiai tiks svetainėje, pabrėžiant jų estetines vertybes.

Galvodami, į ką atkreipti dėmesį renkantis vidaus duris, atminkite, kad pačios durys – dar ne viskas. Apkaustai ir durų rankenos taip pat yra svarbios, o rinkoje yra didžiulis pasirinkimas.