Darbo kompiuteriu ergonomika

Darbo kompiuteriu ergonomika

Tinkamai parinkta kūno padėtis dirbant prie kompiuterio apsaugo nuo daugybės negalavimų, bet ir žymiai padidina darbo komfortą. Pritaikę darbo vietą arba ją sukūrę pagal specifinius ergonominius darbo kompiuteriu principus, galime maksimaliai sumažinti ilgalaikio sėdėjimo sėdimoje padėtyje padarinius, iš kurių dažniausios yra raumenų ir kaulų sistemos (taip pat ir stuburo) bei regėjimo ligos. Kaip sukurti patogesnę ir tikrai ergonomiškesnę darbo vietą? Verta atsižvelgti į šiuos patarimus.

Praca przy komputerze przez dłuższy czas

Puiki vieta darbui prie kompiuterio – ergonomika

Beveik kiekvienas, kuris daugiau nei keturias valandas per dieną praleidžia prie kompiuterio, biure ar pramogaudamas namuose, tikrai yra susidūręs su tokiomis problemomis kaip: skauda riešą, peršti alkūnę, skauda kojas, pavargsta, degina akis ar nugaros skausmas. . šios problemos vis dar yra ergonomikos ir darbo vietos nepritaikymo prie anatominių mūsų kūno poreikių klausimas. Laikantis kelių taisyklių ir rekomendacijų, darbas biure taps daug patogesnis ir saugesnis mūsų sveikatai.

Nuo ko pradėti? Jūs tikrai turėtumėte pasirūpinti ergonomiška darbo vieta. Ergonomika dirbant kompiuteriu teigiamai veikia ne tik mūsų sveikatą ir savijautą, bet ir darbo efektyvumą. Tinkamas rašomasis stalas, pasukamos kėdės ir vartotojui pritaikyta kompiuterinė įranga užtikrins darbo komfortą.

Rašomojo stalo ergonomika

Tinkamas stalas yra vienas iš tinkamos darbo ergonomikos sėkmės komponentų. Stalo aukštis turi būti 60-82 cm ir turi būti pritaikytas pagal ūgį ir individualius dirbančio žmogaus pageidavimus. Geriausia, kad stalviršis būtų alkūnės aukštyje arba šiek tiek žemiau. Esant galimybei, patartina naudoti modernų sit-stand stalą, t.y. tokį, prie kurio galima dirbti tiek stovint, tiek sėdint (aukštis šiuo atveju turėtų būti 60-125 cm). Dirbdami prie sit-stand stalo mažiau pavargstame, mums reikia daug mažiau laiko pailsėti, todėl galime dirbti ilgiau ir efektyviau.

Ergonomika dirbant kompiuteriu – tai gerai parinktas stalas. Idealus sprendimas bus reguliuojami stalai ir stalai su pakeliamu stalviršiu. Reguliavimo diapazonas gali skirtis ir kuo jis didesnis, tuo didesnė kompiuterio darbo vietos ergonomika. Kompiuterinės darbo vietos pritaikymas individualiems darbuotojų poreikiams padės pasiekti aukštų rezultatų darbe.

Kompiuterinė darbo vieta - kėdė

Ergonomika dirbant prie kompiuterio – tai ne tik stalas. Dirbant kompiuteriu, tinkamos padėties formavimo pagrindas yra tinkamas mūsų naudojamos kėdės pasirinkimas ir galimybė reguliuoti. Visų pirma, kėdė turi sklandžiai reguliuoti sėdynės aukštį ir atlošo aukštį bei kampą sėdynės atžvilgiu. Sėdynė turi būti nustatyta tokiame aukštyje, kad kojos liktų sulenktos per kelius stačiu kampu, o pėdos būtų plokščios ant grindų. Puikiai tinka darbo kėdės, kurių atlošas pritaikytas prie natūralaus stuburo išlinkimo. Norint užtikrinti patogią rankų padėtį ir, atitinkamai, užtikrinti aukštą ergonomiką dirbant kompiuteriu, porankiai turi būti išdėstyti taip, kad mūsų rankos būtų laisvai nuleistos, o alkūnės, besiremiančios į porankius, būtų stalviršio aukštyje. Siekiant užtikrinti optimalų stuburo išlyginimą, atlošas turi būti sureguliuotas taip, kad remtų stuburą juosmens ir krūtinės ląstos dalyse (pečių lygyje). Taip pat turėtumėte pasirūpinti, kad kėdė leistų pailsėti galvai, tai sumažins kaklo stuburo apkrovą. Kompiuterinės stoties ergonomika pasirūpins sėdinčiojo sveikata, padės išvengti laikysenos defektų ir panaikins nugaros skausmus.

Ilgas buvimas sėdimoje padėtyje ilgą darbo laiką turi neigiamą poveikį, ypač stuburui. Norint apriboti žalingas pasekmes, verta įsigyti kėdžių atramas. Jų dėka iš išorės palaikomi natūralūs stuburo linkiai, dėl to sumažėja nugaros įtampa. Tai palengvina teisingą laikyseną ir neleidžia slampinėti. Renkantis mums tinkamas atramas, geriausia rinktis tokias, kurios yra universalios ir gali būti tvirtinamos praktiškai prie bet kurio fotelio. Darbo prie kompiuterio ergonomiką pagerins ir pagalvės, kurias galima įsigyti ir prie kėdės.

Ieškant tinkamo fotelio savo darbo vietai, verta pagalvoti apie žaidimų fotelių ir rinkoje esančių kėdžių naudą. Žaidimų baldai dažniausiai yra geros formos ir juose galima reguliuoti visus svarbius elementus, tokius kaip sėdynė, atlošas, porankiai ir galvos atramos. Biuro kėdės su reguliuojamomis galvos atramomis bus labai geras pasirinkimas, nes tinkama galvos ir kaklo padėtis per ilgas darbo valandas yra labai svarbi. Dėl to žaidimų kėdės yra ne tik labai patogios, bet ir saugios mūsų sveikatai. Su tokia įranga kompiuterinės darbo vietos ergonomika bus daug lengvesnė.

Regulowane podłokietniki i wysokość siedziska w krześle

Monitorius, klaviatūra, pelė

Kalbant apie darbo kompiuteriu ergonomiką, neįmanoma ignoruoti tokio svarbaus klausimo kaip tinkama monitoriaus ar nešiojamojo kompiuterio padėtis. Jis turi būti pastatytas priešais mus maždaug 60 cm atstumu, kad viršutinis kraštas būtų šiek tiek žemiau akių linijos, o matymo linija sudarytų stačią kampą su žiūrimo ekrano plokštuma. Todėl verta įsigyti reguliuojamo aukščio monitorių arba nešiojamojo kompiuterio stovą, kurį būtų galima reguliuoti.

Klaviatūra turi būti bent 10 cm atstumu nuo stalo krašto, kad galėtumėte laisvai atremti riešus, kad išvengtumėte pernelyg didelio raumenų įtempimo. Ilgą laiką dirbant kompiuteriu itin svarbu, kad pelė būtų pritaikyta prie Jūsų rankos dydžio. Visa ranka, nuo nykščio iki pirštų galiukų, turi patogiai remtis ant visos pelės. Pelės dalis, ant kurios remiasi ranka, turi būti šiek tiek išgaubta, o priekinė dalis turi būti žemiau už galinę. Dirbdami kompiuteriu neužimkite statinės, bet nenatūralios padėties, pvz., netinkamai ištieskite ar pasukite riešą arba nesukite dilbių.

Norint padidinti darbo komfortą, verta savo darbo vietą aprūpinti geliniais kilimėliais kompiuterio klaviatūrai ir pelei. Kompiuterių naudotojams patariama daryti pertraukėles nuo darbo, kad pailsėtų akis ir pakeistų padėtį – po kiekvienos darbo valandos darykite apie 5 minučių pertraukėlę – ją geriausia naudoti atsipalaidavimo pratimams. Šios pertraukos yra labai svarbios, ypač dirbant prie kompiuterio po kelias valandas per dieną.

Ergonomiškiausias ir produktyviausias darbo su nešiojamuoju kompiuteriu būdas – naudoti išorinį monitorių, atskirą klaviatūrą ir pelę. Taip pat verta įsigyti nešiojamojo kompiuterio stovą. Stovas padeda išlaikyti taisyklingą kūno padėtį ir padidina darbo komfortą. Ekranas, pastatytas teisingoje padėtyje mūsų matymo linijos atžvilgiu (akių lygyje), sumažina kaklo skausmą dirbant ilgą biuro darbą.

Ergonomia pracy przy komputerze

Kojų atrama

Norint atlikti savo darbą patogiomis sąlygomis, verta pasirūpinti ir apatinėmis galūnėmis. Puikus priedas prie tinkamai parinktos kėdės ir kompiuterio darbo vietos yra kojų atrama. Jo dėka galime pastatyti kojas patogioje padėtyje ir taip sumažinti riziką pavargti, skaudėti ar dilgčioti šlaunis ir blauzdas. Kojų atrama taip pat apsaugo nuo problemų dėl netinkamos cirkuliacijos ir leidžia išlaikyti optimalų kampą tarp stuburo pasvirimo ir kelių. Kojų pagalvėlė puikiai tinka žemo ūgio žmonėms, nes leidžia laisvai pailsėti kojoms. Be to, jis naudingas visiems, turintiems problemų dėl venų varikozės, nutukimo, nugaros skausmų ar netaisyklinga kūno laikysena. Rinkdamiesi pėdų atramą atkreipkite dėmesį, kad jos reguliavimo kampas svyruoja bent nuo 0 iki 15 laipsnių, taip pat aukštis, pritaikytas prie darbo sąlygų ir darbuotojo ūgio. Geriausia, jei jis turi neslidų pagrindą.

Ergonomika dirbant kompiuteriu yra labai svarbus klausimas. Rūpinkitės tuo su mūsų gaminiais!