Kokią lovą rinktis mažam miegamajam?

Kokią lovą rinktis mažam miegamajam?

Lova yra svarbiausias miegamojo baldas. Ten praleidžiame trečdalį savo gyvenimo, nes mums reikia miego, kad būtume pasiruošę veikti kitą dieną. Kokią lovą rinktis miegamajam, kad būtų užtikrintas patogus poilsis?

Verta skirti pakankamai laiko renkantis patogų modelį, kad rastume geriausiai mūsų poreikius ir kambario dydį atitinkantį baldą. Renkantis galite pasisemti įkvėpimo ir šiai temai skirtoje spaudoje publikuotų aranžuočių nuotraukų.

Miegamojo lovas patraukliomis kainomis rasite parduotuvėje ir svetainėje https://merkury.lt

Miegamojo lovos – kaip išsirinkti?

Rinkoje yra iš įvairių medžiagų pagamintų miegamųjų lovų, kurias nesunkiai galima priderinti prie įvairiais stiliais dekoruotų interjerų.

Medinės lovos – dažniausiai lovų rėmai ir kiti konstrukciniai elementai gaminami iš ąžuolo, buko ir pušies medienos. Baldai iš baldų lentos dažniausiai yra pigesni nei mediniai modeliai. Priklausomai nuo interjero dizaino, galime rinktis tiek skandinaviško, tiek kaimiško stiliaus lovas. Metalinės lovos – dėl lengvos konstrukcijos jos neužgožia interjero. Metalinis lovos rėmas dažniausiai dažomas baltai arba juodai. Šio tipo baldai puikiai atrodo klasikiniu ir romantiškai dekoruotuose kambariuose – ypač jei jie turi dekoratyvinį galvūgalį ar kitus papuošimus. Savo ruožtu pramoniniam interjerui rekomenduojami paprasti modeliai.

Minkštos lovos – jų konstrukcija pagaminta iš medžio arba baldinės plokštės ir aptraukta apmušalų audiniu, pavyzdžiui, aksomu ar eko oda. Kontinentinė lova taip pat yra minkšta lova, tačiau antrasis baldas yra daug aukštesnis, todėl lengva pakilti (jis taip pat gana masyvus, todėl gali šiek tiek užgožti mažą interjerą). Aukščių skirtumas atsiranda dėl skirtingos jų konstrukcijos. Kontinentinė lova susideda iš dėžės, kurios viduje gali būti tuščia arba kurioje yra papildomas čiužinys. Kitas sluoksnis yra čiužinio pagrindas ir viršutinis sluoksnis. Kita vertus, minkšti modeliai turi gamykloje sumontuotą rėmą, tačiau čiužinį dažniausiai reikia įsigyti atskirai (čiužinio matmenys nurodyti baldų specifikacijoje).

Kalbant apie užpildymą, turime kišeninius, porolono ir latekso čiužinius. Šios lovos gali turėti dekoratyvinį galvūgalį, kuris yra puošmena ir patogi atrama, kai, pavyzdžiui, mėgstame skaityti prieš miegą. Šiuolaikiniame interjere puikiai atrodys galvūgalis su paprastais siūlais, o dygsniuotas rombas su dekoratyvinėmis sagomis tiks klasikiniams miegamiesiems.

Mažas miegamasis – kokią lovą pasirinkti?

Kai galvojate, kokią miegamojo lovą pirkti, visų pirma atkreipkite dėmesį, kad ji negali būti per siaura ar per trumpa, nes tai neigiamai paveiks mūsų miego kokybę. Daugelio pramonės atstovų teigimu, minimalus patogių lovų (tiksliau į jas dedamų čiužinių) plotis vienam suaugusiajam yra 90 cm, dviem – 160 cm (nors prekyboje yra ir kokių 140 cm pločio).

Norint sutaupyti vertingų centimetrų, geriausia rinktis modelius, kurių rėmas neišsikiša už čiužinio paviršiaus. Lovos ilgis turi būti maždaug 20 cm ilgesnis nei naudotojo ūgis. Todėl 180 cm ūgio paaugliui verta rinktis ne žemesnį nei 200 cm. Tačiau tinkamas aukštis yra reliatyvi sąvoka – manoma, kad patogiausias yra apie 40-50 cm aukščio, tačiau patogumą geriausia pasitikrinti atsikėlus nuo pasirinkto modelio. Mažas miegamasis yra didelis įrengimo iššūkis. Rinkdamiesi lovą turime derinti miego komfortą ir erdvės apribojimus. Jei patogią 90 x 180 cm arba 160 x 200 cm matmenų lovą sunku tilpti į interjerą, kai kurie žmonės gali pagalvoti apie neįprastą sprendimą – modelį, kuris slepiasi spintoje (sofoje-kušete) arba ant sienos.

Savo ruožtu mansardiniame miegamajame su žemu šlaitiniu stogu vienas iš variantų, kurį verta apsvarstyti, yra vadinamasis Japoniško tipo, t.y. pakabinamas tik 30 cm virš grindų. Šis pasirinkimas visų pirma tiks vaikams ir jauniems bei fiziškai tinkantiems žmonėms, kuriems nesunku atsikelti nuo žemų baldų. Perkant lovą miegamajam – ypač mažam – verta atkreipti dėmesį į patogų modelį su konteineriu ar stalčiais, kurie leis kur kas lengviau palaikyti tvarką kambaryje. Talpykloje ir stalčiuose galime paslėpti ne tik patalynę, bet ir kitus daiktus (net ir didelius), kuriuos kitu atveju tektų dėti į spintą ar komodą. Ir tokio tipo baldams mažoje patalpoje gali neužtekti vietos.

Mažas miegamasis – kaip sutvarkyti šią poilsio vietą?

Mažas miegamasis - planuodami šio kambario išdėstymą, turėtumėte atidžiai išanalizuoti ne tik baldų išdėstymą, bet ir jų skaičių. Daugelio ekspertų teigimu, per daug daiktų ir baldų miegamajame gali apsunkinti užmigimą. Žinoma, geriausia lovą pastatyti atsukta į duris – kad matytume, kas įeina į miegamąjį. Tačiau nerekomenduojama patalynės dėti nugara į langą, nes taip bus sunku prie jų prieiti, pavyzdžiui, prieš miegą išvėdinti kambarį (jeigu name įrengtas mechaninis vėdinimas, šis klausimas mums nesvarbu). Tačiau jei nėra kito būdo, būtinai naudokite tamsinančias žaliuzes ir užuolaidas. Dėl to vasarą ilsintis mūsų netrukdys stiprūs saulės spinduliai. O kokią miegamojo lovą rinktis, jei miegamasis stačiakampis? Jei šiuo interjeru naudojasi vienas žmogus, lova gali būti pristumta prie vienos iš sienų. Tokiu būdu prieiga prie jo bus tik iš vienos pusės, tačiau įgausime daugiau erdvės laisvai judėti po kambarį.

Maža lova brolio ir sesers miegamajam

Mažame kambaryje ne visada pavyksta išdėstyti erdvę taip, kad tilptų dvi atskiros patalynės ir liktų pakankamai vietos mokymuisi ir žaidimams. Tuomet mažųjų atveju galime rinktis, pavyzdžiui, modelį su ištraukiama apatine dalimi, kuri suteikia dar vieną miegamąją vietą. Dviaukštė lova puikiai tiks vyresnio brolio ir sesers kambaryje. Tokie vaikai dabar gali saugiai lipti laiptais be nuolatinės tėvų priežiūros.

Patogi dvigulė lova mažam miegamajam

Jei miegamojo dydis ir lovos išmatavimai leidžia, šį baldą reikėtų pastatyti taip, kad jis būtų pasiekiamas iš abiejų pusių. Jei turime modelį su ištraukiamais stalčiais patalynei ir kitiems daiktams laikyti, nepamirškite aplink jį palikti pakankamai vietos, kad galėtumėte pasinaudoti šia galimybe. Palėpėje esančiame miegamajame su nuožulniomis lubomis baldas su patalynės konteineriu, atsidarantis į viršų, gali netikti. Modelis su šonuose atidaromomis talpyklomis gali būti daug geresnis. Palėpės kambaryje svarbus bus ir galvūgalio dydis, jei rinksimės minkštą lovą. Standartinio aukščio miegamojo atveju jis atrodys labai įspūdingai ir suteiks komforto skaitant ar žiūrint televizorių. Kaip minėta anksčiau, nors prekyboje yra ir 140 cm pločio dvigulių lovų, tačiau, žinoma, patogesnį miegą užtikrinsime įsigiję bent 160 cm pločio.

Kitos miegamojo įrangos, tokios kaip miegamojo komodos, miegamojo spintos, naktiniai staleliai ir čiužinių rėmai, rasite https://merkury.lt