10 dalykų, kuriuos reikia atsiminti projektuojant virtuvę palėpėje

10 dalykų, kuriuos reikia atsiminti projektuojant virtuvę palėpėje

Virtuvė palėpėje – tai sprendimas, randamas, pavyzdžiui, namuose, kuriuose gyvena daugiau nei viena šeima, arba, kai galima išnaudoti erdvę po šlaitais. Tinkamas dizainas, kruopščiai apgalvotas šiuo požiūriu, padės mums sukurti funkcionalų ir efektyvų šio kambario išdėstymą.

Virtuvė palėpėje: kaip ją suplanuoti?

Planuojant palėpę namuose, o ypač virtuvę palėpėje, reikia atsižvelgti į tai, kad šiame kambaryje daug darbo atliekama stovint. Todėl svarbus yra šlaitų aukštis, kad galėtume, pavyzdžiui, patogiai ruošti maistą ant stalviršio ar pakilti nuo stalo. Galbūt projektuojant virtuvę palėpėje reikės atsižvelgti į vadinamosios sukūrimą sala su virtuvės kriaukle ir virykle arba kaitlente. Be to, nuolydžiai virtuvėje įtakoja, ar galėsime įsigyti standartinius ar pagal užsakymą pagamintus virtuvės baldus. Reikia atsižvelgti į tai, kad kartais didžioji dalis baldų bus stovimos/apatinės virtuvės spintelės. Nepaisant to, visada turėsite galimybę pasirinkti tinkamus virtuvės fasadus savo spintelėms.

Žinoma, svarbi ir virtuvės forma bei dydis. Planuojant palėpės kambarius, reikėtų atsižvelgti ir į langus. Jų dydis, skaičius ir tipas (stogas ar vertikalūs langai) turi įtakos natūralios šviesos patekimui ir dėl to palėpės erdvės projektavimo galimybėms.

Įdomių įkvėpimų, kaip sutvarkyti savo namo palėpę, rasite šiai temai skirtuose žurnaluose ir svetainėse. Ypač žiūrėkite nuotraukų galerijas ir atkreipkite dėmesį į tinkamą baldų, buitinės technikos pasirinkimą ir išdėstymą, taip pat idėjas apie apšvietimą, sienų spalvą ir dekoravimą.

Virtuvė palėpėje: ką reikia žinoti planuojant interjerą?

Nė vienas namas negali apsieiti be prieigos prie karšto ir šalto vandens bei nemokamo nuotekų šalinimo. Vandens instaliacijos skersmenys yra nedideli ir nereikia nuožulnios, todėl dažniausiai nekyla problemų atvesti vandenį į vietą, kur planuojame virtuvėje pastatyti kriauklę ir indaplovę. Savo ruožtu nuotekų vamzdis klojamas su nuolydžiu, kurio dėka nuotekos laisvai patenka į nuotekų kaminą. Jei virtuvė su nuolydžiu yra toli nuo vertikalės, nuotekoms siurbti reikiamu atstumu reikės naudoti mini siurblinę. Priklausomai nuo to, ar įrengėme kaitlentę, dujinę ar indukcinę, turime nepamiršti įrengti atitinkamą instaliaciją – dujinę ar elektrinę. Taip pat nepamirškime, kad patalpoje turi būti tinkama ventiliacija.

Virtuvė palėpėje – išdėstymai ir išmatavimai

Virtuvės išdėstymas palėpėje daugiausia susijęs su kelio sienos aukščiu. Paprasčiau tariant, kelio siena yra laikančioji siena, kuri yra virš aukščiausių pastato lubų (atlaiko stogą). Jei kelių sienelė yra 75-80 cm aukščio, geriausia ją panaudoti patogioms daiktadėžėms (geriausia su stumdomomis durimis) statyti. Kitas sprendimas – prieš esamas sienas pastatyti naujas, pavyzdžiui, iš gipso kartono. Šios sienos bus aukštesnės, bet virtuvės plotas, deja, bus mažesnis. Savo ruožtu 90 cm aukščio sienos leidžia pastatyti tipiškas apatines spinteles. Tačiau šioje eilėje nerekomenduojama montuoti viryklės ar kaitlentės, jei planavome kabinti tradicinį gartraukį.

Šis modelis tiesiog netiks. Išeitis gali būti įsigyti nuo stalviršio besitęsiantį gartraukį (jis turi daug privalumų, bet, deja, labai brangus). Kai kelio sienelė ne mažesnė nei 110 cm, virtuvės interjerą galime sutvarkyti naudodami žemesnes konstrukcijas ir pakabinamas spinteles.

Virtuvė palėpėje – stogo santvaros forma

Palėpės virtuvės dizainas taip pat priklauso nuo stogo konstrukcijos. Jei turime namą su daugiašlaičiu stogu, erdvę po juo gana sunku suprojektuoti. Čia susiduriame su daugybe įvairių formų kampų. Išeitis šioje situacijoje gali būti pakabinamų lubų įrengimas, su sąlyga, kad interjeras yra aukštas.

Daug lengviau įrengti kambarį palėpėje namuose su dvišlaičiu stogu, čia svarbiausia - kaip jau žinome - kelio sienos aukštis.

Virtuvė palėpėje – vieta pasaulio krypčių atžvilgiu

Virtuvės palėpėje, vadovaujantis ekspertų rekomendacijomis, turėtų būti išdėstytos šiaurinėje arba galbūt rytinėje pusėje (svarbus stogo izoliacijos storis, kad po juo esanti erdvė vasarą per daug neįkaistų ir neatvėstų žiema). Toks interjero išdėstymas kampu reiškia, kad saulės spinduliai bus veikiami trumpiau, ypač karštomis vasaromis.

Virtuvė palėpėje – efektyvus kambario vėdinimas

Daugumoje namų vis dar įrengta gravitacinė ventiliacija. Palėpės virtuvėje (kaip ir vonioje) ištraukiamosios ventiliacijos kanalų ilgis yra per trumpas, kad būtų užtikrinta tinkama trauka. Todėl, kai kurių specialistų nuomone, verta įrengti du išmetimo kanalus – vienas jungia virtuvinį gartraukį, o kitas padeda pašalinti pasenusį orą, kai gartraukis neveikia. Tačiau gryno oro tiekimas iš lauko turėtų būti užtikrinamas languose įtaisytomis orlaidėmis. Dar geriau palėpės interjerus suplanuoti su mechanine ventiliacija. Ši sistema užtikrina nuolatinį ir efektyvų oro mainą ištisus metus.

Virtuvė palėpėje – stogo langai

Kad palėpės zonoje būtų pakankamai natūralios šviesos, vadovaujantis galiojančiomis stogo langų taisyklėmis, 1 m2 stiklo paketas turėtų apšviesti 8–10 m2 grindų. Virtuvės zona taip pat bus gerai apšviesta, kai naudosime kelio formos langą. Tačiau, nepaisant montuojamų langų tipo, juose turėtų būti sumontuotos ritininės žaliuzės arba žaliuzės, kurios leis kontroliuoti patenkančios šviesos kiekį. „Windows“ galima atidaryti rankiniu būdu arba naudojant tokius įrenginius kaip sieninis mygtukas, nuotolinio valdymo pultas ar išmanusis telefonas.