Viešbučio standartas perkeltas į namus - naktiniai staleliai

Viešbučio standartas perkeltas į namus - naktiniai staleliai

Prieš pereinant prie aprašymo, kaip išsirinkti tinkamą naktinį staliuką, verta šiek tiek pažvelgti į istoriją. Norint suprasti, kokį vingiuotą kelią nukeliavo šiandien žinomi naktiniai staleliai, reikia grįžti laiku į XIX a. Viktorijos era, kai pasaulis sužinojo apie garo mašinos galimybes.

Nakties staliuko istorija yra viešbučių istorija

Užeigos ir nakvynės namai pasauliui žinomi beveik nuo pat prekybos pradžios. Pirmieji tokio tipo įrenginiai buvo pastatyti 30 amžiuje prieš Kristų, jie buvo vadinamieji caravanserais, t.y. užeigos prekybiniams karavanams. Bėgant amžiams įprasti pastatai, dengti stogu, ėmė virsti rafinuotesnėmis užeigomis.

Tačiau viešbučių pramonė tokia, kokią mes žinome šiandien, atsirado XIX amžiuje, kai išpopuliarėjo geležinkelio maršrutai ir jais važiavo pirmieji garvežiai. Būtent šiame amžiuje pradėjo atsirasti turizmas. Prabangūs viešbučiai, tokie kaip vis dar garsieji „Ritz“, „Bristol“, „Mariott“, ėmė atsirasti kaip grybų po lietaus. Išpopuliarėjus geležinkeliams, ėmė keliauti ne tik elitas, bet ir mažiau pasiturinčios visuomenės dalys. Taigi jie pradėjo statyti ne tokius įspūdingus pastatus, kurie veikė kaip viešbučiai. Laikui bėgant jų daugėjo ir atsirado poreikis klasifikuoti visas apgyvendinimo rūšis.

Svarbiausi viešbučių savininkai tuo metu bendrai nustatė minimalius viešbučio standartus. Tegul viešbučio kambarys atlieka įvairias funkcijas. Kad ten gerai jaustųsi šeimos su vaikais ir komandiruotėje esantys verslininkai. Taip buvo sukurta iki šiol žinoma viešbučių klasifikacija žvaigždutėmis.

Vienos žvaigždutės viešbutis, t.y. turintis žemiausią standartą, turi pasiūlyti keliautojams daug įvairių daiktų, kurie turėtų būti kambaryje. Kiekvienai miegamajai vietai taip pat yra vienas naktinis staliukas.

Kaip išsirinkti naktinį staliuką?

Viešbučių standartai greitai buvo pritaikyti namuose visame pasaulyje, kai leido atskiros šalies sąlygos. XX amžiuje mažai žmonių galėjo sau leisti turėti naktinį staliuką, nes šiuo laikotarpiu pastatyti butai buvo per maži, kad tilptų laisvai pastatomos lovos. Tik antroje dešimtojo dešimtmečio pusėje Lietuvoje prasidėjo naktinių staliukų istorija.

Šie greitai užkariavo lenkų moterų ir vyrų širdis. Naktinis staliukas – tai ne tik baldas su lempa. Dažniausiai tai yra savininkų asmeninių daiktų vieta. Telefonas, laikrodis, mėgstama knyga, akiniai – visi šie elementai dažniausiai paslepiami prieš pat miegą.

Naktinių staliukų tipai

Spintelių tipai gali būti labai įvairūs. Dažniausiai tai baldai su dviem stalčiais arba vienu stalčiumi ir maža lentyna. Jei lentynoje planuojame laikyti ką nors išskirtinio ar didesnio nei stalčiaus gylis, galime apsvarstyti galimybę įsigyti naktinį staliuką su erdviu stalčiumi ir lentyna.

Interjero dizaineriai pataria, kad naktinio staliuko viršus turėtų būti keliais centimetrais aukščiau lovos čiužinio. Jei mūsų lova gana aukšta, verta pagalvoti apie trijų lygių spintos įsigijimą.

Klasikinių ir retro baldų mėgėjai gali pabandyti rinktis originalesnių formų baldus. „Notte NT“ spintelė palaiko keturias plonas metalines kojeles, o jos graži spalva suteikia prabangos. Luna spintelė taip pat yra įdomus sprendimas. Be originalios formos, jis gali pasigirti aukšta, atidaroma spintele, kurioje telpa daug daugiau daiktų nei įprastame stalčiuje.

O išsirinkę naktinį staliuką, pridėkite kitų miegamojo aksesuarų, pavyzdžiui, tualetinį staliuką, kilimėlį ar čiužinį.