Kuo nudažyti plastikines kėdes?

Kuo nudažyti plastikines kėdes?

Jei plastikinės sodo kėdės ir stalai po tam tikro naudojimo laiko nebeatrodo geriausiai – jie turi pažeidimų ir spalvos pakitimų – niekas netrukdo jų atnaujinti. Lengviausias būdas tai padaryti – nudažyti juos pasirinkta spalva. Tai nėra sunku ir neužima daug laiko, todėl pradėkime.

Pradinis sodo baldų atnaujinimo etapas – valome kėdes ir stalą

Plastikinių kėdžių ir stalų atnaujinimas bus sėkmingas, jei atnaujindami baldus pasirūpinsime teisinga darbų seka. Todėl prieš pradėdami dažyti plastikines sodo kėdes, privalome jas kruopščiai nuplauti – pavyzdžiui, muiluotu vandeniu ar indų plovikliu. Tam tikslui galite naudoti ir aukšto slėgio plovimo mašiną ar garintuvą – jei turite tokią įrangą. Tada baldus reikia kruopščiai nušluostyti minkštu skudurėliu arba palikti išdžiūti. Tada specialistai rekomenduoja naudoti tinkamą riebalų šalinimo priemonę arba vaitspirita. Tai padės mums atsikratyti nešvarumų, tokių kaip riebalai ar nikotino nuosėdos. Be to, prieš dažant sodo baldus nuriebalinę, padidės dažų sukibimas, o dažymo efektas taps patvaresnis.

Jei seni baldai pagaminti iš skirtingų medžiagų ir tik dalis elementų yra plastikiniai (pvz., stalviršis, kėdės sėdynė), jei įmanoma, geriausia juos išmontuoti. Taip išvengsime dažų padengimo ir pašalinimo iš tų baldo dalių, kurios nebus dažytos. Kitas sprendimas – apsaugoti juos folija arba dažymo juosta.

Kokie dažai tinka plastikiniams baldams?

Kaip atnaujinti plastikinę kėdę ir stalą? Kuo dažyti šiuos baldus? Kokius dažus naudoti, kad pagerintumėte savo baldų išvaizdą? Kokie dažai bus patvarūs ir atsparūs oro sąlygoms, ypač saulės spinduliams? Į šiuos klausimus pabandysime atsakyti žemiau. Atlikus parengiamuosius darbus, t.y. plastikinę kėdę ir kitus baldus išplauti, nuriebalinti ir išdžiovinti, galime pradėti juos atnaujinti.

Purškiami dažai

Vienas iš paprasčiausių variantų – naudoti specialius dažus, dar vadinamus purškiamaisiais lakais. Pasak gamintojų ant šio tipo preparatų pakuočių, jie gaminami sintetinių dervų pagrindu. Dėl šios priežasties jie yra labai atsparūs išorinėms oro sąlygoms, todėl gali būti naudojami sode, terasoje ar balkone. Dar vienas purškiamų dažų privalumas – jie tepami tiesiai ant plastikinės kėdės, todėl jiems nereikia specialaus grunto. Todėl pats dažymas yra labai paprastas. Tiesiog laikykite purškiklį ne mažesniu kaip 10 cm ar didesniu nei 20 cm atstumu nuo baldų. Dažų danga ant kėdės ar stalo yra lygi ir puikiai dengia plastikinį paviršių. Tačiau nepamirškite ant grindų uždėti dažymo foliją, kad apsaugotumėte grindis dažant kėdę.

Vandens pagrindo akriliniai ir poliuretaniniai dažai

Taip pat rinkoje yra vandens pagrindu pagamintų akrilinių ir poliuretaninių dažų, kurie mums padės atnaujinti plastikinius baldus, nes puikiai sukimba su tokio tipo paviršiais.

Akriliniai ir poliuretaniniai dažai plastikui yra atsparūs vandeniui, o speciali antiblokavimo sistema neleidžia dažytiems elementams sulipti. Be to, galime pasirinkti jomis apdailinto paviršiaus tipą – baldai gali būti padengti matine, atlasine ar blizgia danga.

Dažus tepkite tiesiai ant švarios ir sausos kėdės ar stalo, naudodami teptuką arba volelį (grunto nereikia).

Dažniausiai gamintojai rekomenduoja baldus dažyti du kartus – taip bus sukurta lygi, tolygiai paskirstyta danga tiek ant plastikinio stalviršio, tiek ant kėdės sėdynės. Tačiau ant vertikalių baldų paviršių dažus reikia tepti gana plonu sluoksniu – taip išvengsite dryžių. Dėl šių darbų mūsų sodo baldai atrodys kaip nauji. Tačiau nepamirškite ant gaminio pakuotės perskaityti, kiek laiko užtrunka, kol dažais padengtas baldas išdžiūsta, prieš vėl pradedant juos naudoti.

Papildomas apsaugos sluoksnis

Kai kurie dažų gamintojai rekomenduoja naudoti papildomą skaidraus lako sluoksnį. Dėl to plastikinių baldų paviršius bus atsparesnis pažeidimams, ypač įbrėžimams. Be to, ši danga papildomai apsaugo baldus nuo UV spindulių, o tai sumažina spalvos pakitimo riziką.

Kaip atnaujinti sodo plastikines dėžutes ir vazonus?

O ką daryti su kitais plastikiniais elementais terasoje ar balkone, kad juos atgaivintum? Kaip nudažyti plastikines dėžutes ir gėlių vazonus, kad jie atrodytų kaip nauji? Kokie dažai bus tinkami? Jei dažydami sodo baldus taip pat nusprendžiame atnaujinti plastikines dėžutes ir gėlių vazonus, elgiamės taip pat, kaip ir kėdžių ir stalų atveju. Kaip jau minėjome, pirmiausia juos reikia kruopščiai nuplauti ir nuriebalinti, o tik tada pradėti dažyti mūsų pasirinkta priemone – akrilo ar poliuretano purškimu ar dažais.

Kaip prižiūrėti sodo baldus?

Kad sodo kėdė ir stalas ilgai atrodytų gerai, juos reikia reguliariai plauti. Be to, pasibaigus sezonui, geriausia juos uždengti folija ir laikyti ūkinėje patalpoje. Jei tai neįmanoma, paliekame juos trasoje arba balkone, bet apsaugotus storesnės folijos lakštu. Kad jo nenuneštų vėjas, verta jį pasverti sunkesniais daiktais (pvz., akmenimis).

www.abra-meble.pl rasite ne tik sodo kėdžių, bet ir modernių valgomojo kėdžių bei kėdžių kitiems kambariams patraukliomis kainomis. Patikrinti!