Virtuvė palėpėje - kaip ją įrengti? idėjos!

Virtuvė palėpėje - kaip ją įrengti? idėjos!

Įrengti funkcionalią virtuvę palėpėje yra nemenkas iššūkis, bet kartu ir galimybė sukurti originalų interjerą, kuriame mėgausimės gaminimu ir leisdami laiką su šeima bei draugais. Tereikia geros idėjos sutvarkyti neįprastos formos erdvę ir panaudoti keletą gudrybių, kurios ją vizualiai padidins. Tačiau prieš pereidami prie virtuvės projektavimo palėpėje, įsitikinkime, kad pasirinkta patalpa yra tinkamai išdėstyta ir, nepaisant šlaitų, suteiks mums pakankamą oro cirkuliaciją ir saulės spindulių prieigą.

Virtuvės vieta – į ką atkreipti dėmesį?

Kad palėpėje esanti virtuvė gerai atliktų savo vaidmenį, ji turi būti apšviesta, tačiau neturėtų būti per daug saulės spindulių. Tai reiškia, kad interjerą su į šiaurę nukreiptais langais geriausia pritaikyti kaip virtuvę – antraip vasarą karštis gali pasidaryti savo. Kodėl? Viena vertus, susiduriame su greitu namo stogo šildymu, kita vertus - apatiniuose aukštuose sukaupta šiluma kyla aukštyn ir kaupiasi aukščiausiame aukšte. Roletų įrengimas palėpėje atrodo geras sprendimas, tačiau jie mus apsaugos nuo akinančios saulės šviesos, o ne per aukštos oro temperatūros.

Virtuvėje su nuolydžiu nereikėtų nuvertinti tinkamo vėdinimo svarbos. Tai ypač svarbu, nes gaminant išsiskiria ne tik kvapai, bet ir garai. Jei nevėdinsime patalpos reguliariai, turime atsižvelgti į tai, kad sienos taps drėgnos, dėl to augs pelėsis ir grybai. Taip pat galime jaustis blogiau ir pastebėti alergijos simptomus. Palėpėje naudoti standartinį gravitacinį vėdinimą, vadovaujantis statybos įstatymo nuostatomis, dažniausiai yra sunku, tuo tarpu gartraukis drėgmę iš vidaus sugeria tik eksploatacijos metu. Esant tokiai situacijai, verta apsvarstyti galimybę langus įrengti specialiomis orlaidėmis, kurios užtikrina nuolatinę oro cirkuliaciją. Jie praverčia ne tik karštomis dienomis, bet ir žiemą, kai nenorime per daug vėsinti patalpos.

Virtuvė su šlaitais – į ką dar atkreipti dėmesį

Virtuvės išdėstymas palėpėje labai priklauso nuo namo stogo formos. Dvišlaitinis stogas architektui suteikia kur kas daugiau galimybių nei daugiašlaitis stogas, o tai reiškia daugiau šlaitų ir mažiau vietos baldams. Ne mažiau svarbus ir stogo santvaros kampas – kuo jis mažesnis, tuo mažesnė erdvė ir tuo sunkesnė mūsų užduotis. Jei stogas status, o patalpa pakankamai aukšta, ne tik įgyjame daugiau naudingo ploto, bet ir galime įrengti pakabinamas lubas, kurios pagerins palėpės proporcijas.

Norint patikrinti, ar mūsų naujoje virtuvėje palėpėje tilps visa reikalinga įranga ir virtuvės baldai, verta išmatuoti vadinamosios kelio sienos aukštį, t.y. viršutiniame pastato aukšte pridedamos sienos, einančios išilgai stogo šlaito. . Kartais tai būna vos kelios dešimtys centimetrų – tuomet optimalus sprendimas yra susidariusią įdubą užpildyti daiktadėžėmis. Tačiau jei siena yra bent 90 centimetrų aukščio, galime įrengti, pavyzdžiui, stovinčias virtuvės spinteles kampu.

Virtuvė palėpėje - idėjos, įkvėpimai

Palėpėje esančios virtuvės dažniausiai būna nedidelės, tačiau yra keletas patikrintų būdų jas optiškai padidinti. Geriausia sienas ir lubas nudažyti pusiau matiniais šviesių spalvų dažais, o ant grindų dėti prislopintas keramines plyteles ar plokštes. Virtuvės spintelių fasadai turi beveik susilieti su siena, kad net daugybė baldų neužgožtų kambario.

Erdvumo įspūdį virtuvėje nuožulniomis lubomis suteikia ir stoglangiai – vadinamieji stogo ir kelių langai. Pastarieji montuojami kelio sienelėje ir sudaro stogo langų pratęsimą, suteikiantį panoraminį vaizdą ir įgalinamą palangę. Svarbu tai, kad langų aukštis priklauso nuo stogo kampo – kuo jis didesnis, tuo langas turėtų būti trumpesnis.

Be darbinio paviršiaus, palėpės virtuvėje turi būti ir funkcinės saugojimo vietos. Paruošti virtuvės baldų komplektai vargu ar veiks mažoje patalpoje, todėl geriau apsvarstyti galimybę naudoti neakivaizdžius sprendimus. Žaliuzės spintos su aliuminiu, slankiojančiais fasadais tampa vis populiaresnės, puikiai tinka palėpėje, kur kiekvienas centimetras yra aukso vertės. Juos galime naudoti norėdami pakeisti tradicines pakabinamas virtuvės spinteles arba pastatyti ant virtuvės stalviršio, kurių didžioji dalis vis dar tinkama naudoti.

Jei nišoje, esančioje šalia kelių sienelės, nuspręsime pastatyti apatines spinteles, pagalvokime, ar jose paslėpti, pavyzdžiui, indaplovę ar kriauklės spintelę. Tikrai geriau krosnelę montuoti prie sienos be šlaitų, tai leis virš jos pastatyti gartraukį. Palėpės virtuvėje puikiai tiks ir stulpo konstrukcija, kai vienas buitinis prietaisas montuojamas virš kito, pavyzdžiui, mikrobangų krosnelė virš orkaitės.

Dar vienas sprendimas nedidelei virtuvei palėpėje – ištiesiamas stalas, kuris kasdien užima labai mažai vietos. Jei įmanoma, pastatykite jį prie lango, kad jis būtų gerai apšviestas. Dienos šviesa turėtų kristi ir ant virtuvės stalviršių, kuriuos gamindami naudosime dažniausiai.

Moderni virtuvė palėpėje

Jei norime virtuvę palėpėje įrengti ne tik elegantiškai, bet ir ergonomiškai, pagalvokime apie tai, kaip apatinei konstrukcijai suteikti L formą.. Kur įmanoma, pakabinamos spintelės turėtų siekti lubas, tačiau nuožulniais apribotose vietose palikti atvira erdvė, suskirstyta į lentynas, skirtas dekoracijoms ir aksesuarams, kurių dažnai siekiame. Veidrodžiai taip pat yra mažų erdvių sąjungininkai, gražiai išsklaidantys dienos šviesą ir papildantys patalpą bent keliais kvadratiniais metrais.

Erdvi palėpė suteikia mums daug daugiau erdvės manevruoti ir įkvepia kurti įdomius susitarimus. Pavyzdžiui, galime pagerinti kambario proporcijas, kai kuriuos šlaitus padengdami gipso kartono plokštėmis. Dėl to kelio sienelė bus aukštesnė ir labiau reguliuojama. Taip pat madingos ir patogios naudoti virtuvės salelės, kurios – tinkamai suprojektuotos – gali tarnauti ir kaip erdvus stalas ar valgomojo zona su baro kėdėmis. Šiuolaikinėse virtuvėse su aukštu ir nuožulniu stogu atviros lubų sijos atrodys itin atmosferiškai, interjerui suteiks jaukumo ir savitumo.