L formos virtuvė – kaip sukurti funkcionalų interjerą?

L formos virtuvė – kaip sukurti funkcionalų interjerą?

„L“ raidę primenantys kampiniai virtuvės baldai yra įprastas išdėstymas siaurose virtuvėse ir virtuvėlėse, atidarytose į svetainę. Puikiai tiks mažose patalpose, didesniuose kambariuose galima papildyti virtuvės salele, baru ar stalu su kėdėmis. Šis išdėstymas leidžia maksimaliai išnaudoti erdvę išlaikant optimalų darbo trikampį. Ką reikėtų atsiminti kuriant L formos virtuvę?

Kaip įrengti L formos virtuvę?

Ilgoms siauroms patalpoms, kuriose nėra vietos lygiagrečioms spintelių eilėms, reikalingos L formos virtuvės konstrukcijos. Tinkamas virtuvės išdėstymas leidžia išlaikyti optimalias sąlygas judėti joje. Priklausomai nuo patalpos išplanavimo ir jungčių, virtuvės stalviršiai gali atlikti įvairias funkcijas: kur po juo padėti kriauklę, indaplovę, viryklę ir orkaitę. Virtuvės prietaisai turi būti išdėstyti taip, kad stalviršių eilė išliktų kuo ilgesnė – taip bus lengviau ruošti maistą.

Virtuvės baldai gali būti gaminami pagal užsakymą, siekiant maksimaliai išnaudoti erdvę. Taip pat galite naudoti jau paruoštus baldų komplektus, esančius parduotuvėse. Net siauriausiose virtuvės spintelėse galima sustatyti patogias krovinines spinteles ar lentynas smulkiems daiktams. Optimalus atstumas tarp spintelių turi būti ne mažesnis kaip 120 cm (tiek klasikinių spintelių, tiek stalčių atveju), nes tai užtikrins patogų judėjimą po kambarį.

Kaip sutvarkyti ergonomišką L formos virtuvę?

Interjero dizaineriai ir architektai rekomenduoja tokį organizacinį darbo zonos išdėstymą, kuris turėtų prasidėti nuo kairės virtuvės pusės: reikmenų ir sandėliavimo zona: šaldytuvas, sandėliukas, indai, paruošimo ir plovimo zona: stalviršis, kriauklė, indaplovė, šiukšlių dėžė , kaitvietės: viryklė, orkaitė, mikrobangų krosnelė.

Įvairias organizacines sistemas pristatantys virtuvės įkvėpimai ir apžiūros tvarka leis suprojektuoti ergonomišką darbą ruošiant maistą. Taip bus lengviau išpakuoti indaplovę, sudėti indus į spinteles ar išplauti iš šaldytuvo išimtus produktus. Žinoma, įrengiant virtuvę ne visada pavyksta nukopijuoti šį išplanavimą, todėl gerai jį panaudoti kaip įkvėpimą padalinti kambarį į zonas.

Saugojimo vietos

Įrengiant „L“ formos virtuvę, verta atsižvelgti į sumažėjusį sandėliavimo plotą. Spintelių ir stalčių virtuvės fasadai turi būti išdėstyti kuo praktiškiau, kad būtų patogu laikyti maistą ir smulkius virtuvės prietaisus bei patogiai naudoti priedus ir stalo įrankius. Stacionarios ir apatinės stalčių formos virtuvės spintelės taip pat puikiai tiks kaip vieta puodeliams ir stiklinėms laikyti.

Verta pagalvoti apie baldus su spintelėmis nuo grindų iki lubų, suteikiant papildomos vietos retai naudojamiems daiktams susidėti. Be to, tokia įranga sukurs vienodo fono įspūdį, kuris optiškai padidins erdvę. Dekoratyvinių spintelių rankenų atsisakymas modernių baldų sistemų naudai: savaime užsidarantys, užverčiami arba frezuoti fasadai net ir aukšti baldai atrodys lengvi. Spintelių eilė taip pat yra būdas padalinti erdvę į zonas. Šiuo atveju virtuvės baldai turės įtakos ne tik organizavimui, bet ir tvarkos palaikymui virtuvėje – kiekvienas daiktas turės savo vietą: dalis stalčiaus ar lentyna.

Virtuvės baldų komplektai tiks klasikinio išplanavimo kambariuose arba į kambarį atviroms virtuvėlėms.

Virtuvės stalviršių apšvietimas

Įrengdami ergonomišką virtuvę, turite nepamiršti apie tinkamą stalviršių ir gilių virtuvės spintelių apšvietimą. Pakabinamose virtuvės spintelėse gali būti diskretiškai sumontuotos LED juostos, kurios apšvies stalviršius. Stalčiai ar ištraukiami krepšeliai yra puikus patogumas ir suteikia įdomų bei praktišką sprendimą naudojant apatines spintelių dalis.

Jei įmanoma, „L“ formos virtuvėje verta pridėti stalą, virtuvės salelę ar ištraukiamą stalą, prie kurio galėsite valgyti. Tai taip pat papildoma maisto gaminimo erdvė, naudinga ruošiant sudėtingus patiekalus.

Dizainerinė L formos virtuvė atvira į svetainę

Didelės „L“ formos virtuvės yra puiki erdvė dizainerių kompozicijoms kurti. Jei virtuvė yra atvira į svetainę, galite pabandyti pastatyti salelę – kuri pasitarnaus kaip papildomas stalviršis ar stalas, modernus baras ar virimo zona. Toks sprendimas puikiai pasiteisins ir svečių apsilankymų metu, kai šeimininkas ruošia patiekalus – jam nereikia palikti svečių, o pakviesti juos į salą, kuri gali pasitarnauti ir kaip stalas su užkandžiais. Prie jo puikiai tiks dizainerių sukurtos kėdės, tokios kaip taburetės ir madingos aukštos baro kėdės. Dėl ankštos L formos virtuvės erdvės reikia pastatyti stalą svetainėje, nes ant stalviršio patiekalų patogiai valgyti nepavyks.

Dizainas virtuvėje

Dizainerių virtuvė skoningai dekoruota – visi elementai sinchronizuojami vienas su kitu. Loftas, skandinaviškas ir provanso stiliai niekada neišeina iš mados. Tačiau reikia atsiminti, kad tokiuose išdėstymuose svetainė ir virtuvė įsiskverbia viena į kitą, sukurdami šiuolaikišką namo ar buto sprendimą. Verta užtikrinti, kad kambarių spalvos atitiktų, o priedai kartotųsi.

Kokią buitinę techniką rinktis L formos virtuvei?

Įrengiant „L formos“ virtuvę verta laikytis išdėstymo principo, kuris neįtraukia sunkiai pasiekiamų vietų ir kampelių, taip pat ir buitiniuose prietaisuose. Pasirinkę įmontuotą įrangą galėsite išlaikyti jos švarą. Integruota buitinė technika taip pat sumažina vizualius susikirtimus ant sienų ir baldų virtuvėje, o tai padidins erdvę ir suteiks estetikos. Nors atskirai stovintys įrenginiai turi savų privalumų, tokių kaip unikalus dizainas, tačiau ribotoje erdvėje geriau rinktis originalius, o ne didelius įrenginius.

Kur dėti kriauklę „L“ formos virtuvėje?

L formos virtuvėje nėra daug galimybių įdėti kriauklę. Jei virtuvėje yra sala, neverta ten įrengti kriauklės, nes tai sutrikdys judėjimo ergonomiką. Vieta po langu sutvarkymo požiūriu atrodo įdomesnė, nes leidžia pasigrožėti vaizdu už lango, tačiau dažnai tuo jos privalumai ir baigiasi. Tiesiai po langu esanti plovimo zona reiškia, kad ji bus nuolat taškyta. Kriauklė tokioje vietoje taip pat apsunkins lango atidarymą – tokiu atveju išeitis gali būti sulankstomo maišytuvo įrengimas. Savo ruožtu tinkamai suprojektuotos plautuvių spintelės leis lengviau rūšiuoti atliekas ir laikyti šiukšlių maišus.