Grindų plokštės – ką verta žinoti prieš perkant tokias grindis?

Grindų plokštės – ką verta žinoti prieš perkant tokias grindis?

Yra daug būdų, kaip sukurti patrauklią grindų apdailą. Butuose, individualiuose namuose ir biuruose galite rinktis plokštes, medines grindis, keramines plyteles ar kilimus. Tačiau vis daugiau žmonių renkasi įvairių tipų grindų plokštes, tarp jų ir laminuotas plokštes bei modernias vinilo plokštes.

Grindų plokštes montuoti nėra sunku, pačios grindų plokštės puikiai tinka grindiniam šildymui, todėl jų populiarumas tampa vis populiaresnis. Virš grindų šildymo sumontuotos grindų plokštės leidžia sukurti šiltas ir estetiškas grindis. Be to, kad grindų plokštės tinka namams ir butams, šie aukštos dilimo klasės gaminiai tinka ir viešosioms erdvėms.

 

Kodėl verta rinktis laminato grindis? Kokio tipo plokštes turėčiau pasirinkti?

Atsižvelgiant į medžiagą, grindų plokštės skirstomos į:

laminuotos plokštės,

vinilo plokštės,

medinės plokštės.

Kiekvienas iš jų turi labai skirtingas savybes ir paskirtį. Laminato grindys yra universaliausios. Dėl medžiagos savybių (didelio dilimo ir atsparumo vandeniui) jie tinka visoms namo patalpoms. Kita vertus, vinilo grindys siūlo įvairių spalvų ir raštų. Žmonėms, mėgstantiems natūralius sprendimus, bus naudinga natūralaus medžio grindų lentų pasiūla.

 

Kaip išsirinkti laminuotas grindis?

Plokštės yra viena iš patvariausių, lengvai montuojamų ir švariausių grindų tipų. Tinkamo tipo plokščių pasirinkimas priklauso nuo apdailos vietos ir konkrečios patalpos naudojimo intensyvumo.

 

Grindų plokščių atsparumas dilimui

Kiekvienai grindų plokštei priskiriama tam tikra dilimo klasė. Grindų plokštės, pažymėtos simboliu AC5, pasižymi didžiausiu patvarumu. Šie gaminiai daugiausia skirti viešiesiems pastatams, kuriuose yra labai intensyvus eismas. Namuose ir butuose koridorių, vaikų kambarių ir gyvenamųjų kambarių grindys labiausiai nusitrina ir pažeidžiamos. AC4 ir AC3 klasių gaminiai turi pakankamai kietumo ir atsparumo, kad tarnautų mums ilgus metus šiose patalpose.

 

Laminuotų plokščių dizainas

Plokštės gali imituoti bet kokią grindų medžiagą ir raštą. Dažniausiai tai mediena – bukas, riešutmedis, pušis, ąžuolas, kriaušė, pušis, kaštonas ar egzotiška mediena. Naujos gamintojų siūlomos kolekcijos įkvėptos senų medinių grindų, tačiau nesunkiai rasite ir tokių, kurios primena natūralų akmenį, klinkerio akmenį, akmens masės plyteles ir daugybę kitų medžiagų. Ypač platus raštų ir spalvų pasirinkimas yra vinilo plokštėms.

 

Medinės plokštės – kuo jos skiriasi nuo grindų lentų?

Vienintelis skirtumas tarp plokščių ir grindų lentų yra tas, kad jos nėra visiškai pagamintos iš medžio, o tik viršutinis sluoksnis yra natūralus medis. Kuo didesnis šis sluoksnis, tuo laminuotos plokštės arčiau natūralaus medinio parketo. Apatinis sluoksnis – iš medžio drožlių plokštės arba prastesnių savybių medienos, o apatinis – iš faneros arba impregnuotos HDF plokštės. Jų negalima naudoti ten, kur yra vandens ir kyla potvynių pavojus. Montavimas yra daug lengvesnis nei parketas.

Pigios grindų plokštės – tai gaminiai iš pigesnių medžiagų ir jų storis dažnai būna kiek mažesnis nei standartinio grindų plokščių storio. Jie ne visada gerai veikia su grindų šildymu. Pačių plokščių atveju svarbi bus gaminių kokybė. Kuo kokybiškesnės plokštės, tuo jos bus patvaresnės ir patvaresnės.

 

Vinilo plokštės

Šio tipo plokštės gali imituoti labai įvairias medžiagas: nuo akmens ir skalūno, per betoną, metalą, iki marmuro. Vinilinių plokščių šerdis pagaminta iš kamštienos aglomerato arba plastikų, kurie sutvirtinti stiklo pluoštu. Vienas iš pagrindinių vinilinių grindų privalumų – visiškas atsparumas drėgmei, todėl vinilinės lentos puikiai dera ant grindų net vonioje ir virtuvėje, kur visada kažkas gali išsilieti. Vinilas taip pat šiltas ir malonus liesti, todėl malonu ant tokių grindų vaikščioti basomis. Puikiai tinka gyvenamosioms patalpoms su šildomomis grindimis.

Grindų plokštės vertinamos dėl jų lengvo montavimo plaukiojančių grindų sistemoje ir galimybės kloti ant kitų medžiagų, pvz., plytelių ar senų lentų, nereikia jų nuplėšti ir išlyginti paviršiaus. Šio tipo grindims naudojami plokščių paklotai užtikrina puikią garso izoliaciją ir izoliaciją.

Prieš įrengiant skydines grindis verta pasidomėti plokščių paklotų ir grindjuosčių bei grindų montavimo priedų kategorijose – yra platus darbui reikalingų medžiagų pasirinkimas.

 

Atitinkamos plokščių ir pagrindo savybės po plokštėmis

Medinių, laminuotų ir vinilo plokščių atveju svarbu naudoti tinkamą paklotą, kuris sukurs izoliacinį sluoksnį. Paklotas papildomai slopina žingsnius ir užtikrina grindų stabilumą. Grindų plokščių pasirinkimas yra svarbus, tačiau ne mažiau svarbus yra ir gerai parinktas paklotas.