Eklektika – kaip nuosekliai derinti skirtingų stilių baldus?

Eklektika – kaip nuosekliai derinti skirtingų stilių baldus?

Darnus skirtingų išdėstymo stilių derinys reikalauja neįtikėtino jautrumo ir estetikos jausmo. Piešiant iš daugybės šaltinių labai lengva pakliūti į chaoso spiralę ir – užuot mėgavęsis gerai apgalvotu ir harmoningu dizainu – pasiekti nepageidaujamo pertekliaus ir netvarkos interjero dizaine. Eklektiškas stilius negali reikšti chaoso ir nors jis apima daug laisvės, jis turi būti tinkamai suprojektuotas. Baldai čia ypač svarbūs – kaip sumaniai derinti skirtingų dizaino krypčių interjero dizaino elementus?

Ekstremali eklektika – kai sutelkiate dėmesį į nežabotą eksperimentavimą!

Eklektika reiškia stilių derinimą. Radikaliausia forma jis įgauna įvairių baldų mišinio pavidalą, iš kurių nė vienas nesidubliuoja. Ši ortodoksiška eklektikos forma reikalauja drąsos, nes lengva suklysti ir baigtis kičiniu, chaotišku ir pribloškiančiu interjeru. Tačiau jei į temą kreipsitės jautriai ir drąsiai, galite pasiekti originalų efektą! Ekstremalioje eklektikoje nėra vietos nuoboduliui – nėra vienodo dizaino kėdžių komplektų ar vienodo stiliaus sieninių elementų. Tai didžiulis laukas vaizduotei ir išdėstymo eksperimentams! Tačiau tokie buki sprendimai patinka ne visiems. Tačiau saugaus dekoro mėgėjai neturi atsisakyti eklektikos.

Įvairių stilių harmonija

Nors iš pažiūros modernus dizainas nelabai dera su retro stiliumi, o industrinis interjeras toli nuo skandinaviško minimalizmo, niekas netrukdo bandyti derinti šias dizaino tendencijas. Kartais pakanka nedidelių papildymų ir papuošimų, kad interjeras įgautų naują charakterį. Šiuolaikiškai įrengtą svetainę su virtuvėle galite suderinti klasikiniu ar net Provanso stiliumi! Užtikrinkite sklandų stilių perėjimą pasirinkdami tinkamą grindų apdailą ir sienų spalvas. Virtuvėje naudokite plyteles – ne tik dėl estetinių priežasčių, bet ir dėl funkcionalumo ir, svarbiausia, dėl lengvo valymo. Klasikines plyteles galite sėkmingai derinti su moderniomis plokštėmis. Tačiau galutinio efekto raktas yra baldai.

Eklektiška virtuvė nebūtinai turi būti sudėtinga. Tiesiog rinkitės virtuvės baldus, kurie buvo pagaminti gamybos etape, siekiant derinti modernų ir klasikinį stilių. Jei virtuvė yra priestatas, verta ją nuo svetainės atskirti salele arba virtuvės sistemos fasadus derančio atspalvio stalviršiu. Tačiau sėdynės tipas gali būti modernus – puikiai tiks taburetės, kurios neįžeis savo estetika, o įneš šiek tiek elegantiškos naujovės į interjerą. Niekas netrukdo prie modernių kėdžių pastatyti retro stiliaus supamą kėdę. Drąsa ir išradingumas yra pagrindas mėgautis kūrybišku eklektišku interjeru.

Atsisakykite komplektų modulinių baldų naudai!

Tai yra originalaus, eklektiško interjero kūrimo pagrindas. Baldų komplektai gali būti patogūs ir leidžia greitai susitvarkyti interjerą, tačiau gali būti nuobodūs. Todėl jei ieškote išskirtinumo, rinkitės savo dizaino baldus! Galima pasirinkti audinio tipą, spalvą ir galimas dekoracijas bei baldo medžiagą. Jūs viską nusprendžiate, tad kibkite į darbą!

Eklektika reiškia drąsą. Eksperimentuokite ir žaiskite su stiliais derindami skirtingus apšvietimo tipus. Pakabinamus šviestuvus papildykite toršerais, nebūtinai to paties stiliaus. Drąsiai rinkitės prabangų retro sietyną ir kaip papildomą apšvietimą įrenkite modernius sieninius šviestuvus. Įsitikinkite patys, kad stilių derinimas gali būti labai smagus ir būdas sukurti fenomenaliai dekoruotus interjerus.

Darna eklektikoje – ar įmanoma?

Pasirodo, kad taip! Pasirinkę panašias spalvas ir tekstūras, galite pasiekti harmoningą efektą neapsiribojant vienu stiliumi. Paprasčiausi deriniai yra, pavyzdžiui, minimalistinio miegamojo papildymas didele, modernia spinta. Tokiame derinyje spinta bus centrinis taškas, kuris patraukia dėmesį, tačiau tai netrikdys bendros tvarkos. O gal jūsų valgomasis dekoruotas industriniu stiliumi? Suteikite jai šiek tiek retro atmosferos naudodami senovinius salonuose esančius baldus arba naudodami močiutės suvenyrus! Modernią kampinę sofą svetainėje galite derinti su senoviniu stalu ir vintažinėmis kėdėmis – toks praėjusios eros akcentas padės sukurti jaukią atmosferą bet kuriame interjere.

Eklektiški baldų deriniai neturi būti sunkūs. Tikrai bus naudinga turėti minimalų estetinį jausmą, kurį galima pasisemti iš įvairių šaltinių. Pasiekti aksesuarus ir dekoracijas atrodo teisingas sprendimas – šviestuvai, kilimai ir sofos užvalkalai bei paveikslai yra elementai, padėsiantys į dominuojančią interjero dizainą įmaišyti šiek tiek originalumo. Pasinaudokite eklektiško stiliaus galimybėmis ir nustebinkite visus unikaliais deriniais!